Aleksa Blagojevic - Izrael

 

 

MOJA DRZAVA - MOJA PORODICA




Aleksa Blagojevic proveo je u Radio Doboju preko deset godina. Ako je istina da slucaoci prepoznaju svoje omiljene frekvencije po glasu, onda je njegov barsunasti bariton bio zastitni znak ove radio stranice. Spiker Radio-Doboja po kvalitetu glasa i izrazajnosti bio je bez premca u ovom dijelu Bosne.

                  Vremenom, Aleksa Blagojevic se sve vise opredjeljivao i za kreiranje sopstvene informacije i reportaze, dajuci kao novinar nesumnjiv doprinos “Informativnom pregledu”  i drugim dokumentarnim i reportaznim emisijama Radio-Doboja: Vijestima, “Nasoj tribini”…

                   Aleksa Blagojevic se apsolutno bio pronasao u ovom pozivu. Njegove osobenosti: druzeljubivost, socijalnost i zaljubljenost u pjesmu, bile su pod okriljem novinarske profesije na najplodnijem tlu na kome su svakodnevno nicala nova poznanstva i druzenje sa ljudima.

                    Gdje se danas Aleksa Blagojevic nalazi?

 

 

                    -Evo me u Izraelu,u Asdodu, prelijepom luckom gradu. Moja malenkost jedna  je od 22O hiljada njegovih stanovnika, prosjecne starosti daleko ispod mojih godina. Povremeno kupujem ovdasnje novine da bih osjetio samo miris stampe, a pisem, odnosno javljam se, takodje povremeno iz Izraela za Prvi program Radio-Beograda. Dakle, malo novinara jos uvijek je u meni, a pjesma je, na nesrecu, zastala negdje i ne pusta ni glasa od sebe. Neprijatno mi s novim jezikom, a moj maternji nikome ovdje nije zanimljiv. Pored ostalog, ovdje je i suho vino sladunjavo, pa se Simson, Moise, Eli, Josi i Rafi mogu samo cudom cuditi nekom bivsem Jugoslovenu zato sto mu ne ide pice i pjeva nesto bez veze (Ljubav je samo rijec-ahava zot rak mila). Umjesto mojih razigranih dana i dobrog drustva, i Silvinog, nekad manje-vise, strpljivog docekivanja u pozne sate (Silva je moja supruga 29 godina), sada je na sceni Novi poredak u kojem se moja malenkost povjerava svojim sinovima Sorelu i Danielu, pretvara se u pamuk kada prica sa Ivanom, najljepsom djevojcicom na svijetu i sve vise razumijeva zenu, ili se konacno predaje. (Nekako istovremeno shvatih  staru pricu o ljubavi prema djeci svoje djece, na jednoj i cinjenici da nisi vise niciji sin, s druge strane)

                 

 

 

 

                     Ovdje sam se izborio za ideju da moja Drzava bude moja porodica, a kuca, moja nezavisnost i nesvrstanost, Komitet i Stranka – nase razumijevanje i nastojanja. Svako u nas ima svoju odgovornost, nema Povjerenika. Uvazavam Simsona i Rafija i sanjam moj Zavicaj. U Doboju imamo svoju teritoriju, nema vise Aprilskog mozaika, Teatra u Magazi, Galerije, Glasa Komuna. Ni mladosti, uostalom. Mozda bude neko novo mjesto, moze i dobra  kafana , gdje  bih rado zapjevao  mojoj  jedinoj sestri kao Majci, s bracom, za uspomenu na roditelje. Mozda bude i neki  Radio, neke Novine.

Moze biti, a ne mora..

                   U medjuvremenu, lojalan sam gradjanin, ovdje, u Izraelu.,Placam porez, osiguranje, stanarinu, struju i sve ostalo. I redovno glasam na  izborima. Moji do sada po pravilu  gube, ali se ne predajem. Pisem pomalo, i ne odricem se svojih Prijatelja. Ni Otadzbine. Bosna se zove, da prostis.

 

 

 

 

Pripremio Mirko Jelec



Nase novine 2005 // www.tipura.com