Strana stampa o nasim Dobojlijama

 

BAJRAMOVICI IZ WISCONSINA

 Nase  Dobojlije Armin i Nadja Bajramovic bili su u novinama nekoliko puta - od izbjeglickog kampa u Augsburgu do priznanja u Wisconsinu.
Proteklo je deset godina otkako su izasli iz Bosne, sa dva kofera i troje male djece. Umjesto zeljeznih dvospratnih kreveta za izbjeglice, Bajramovici danas zive u drugacijem filmu:  kuca sa dvoristem i bazenom u stambenom kompleksu, tri automobila u garazi,sin dorastao do koledza…Iza scene tog filma stoji, medjutim, puno truda i rada, puno odricanja i vjecitog dokazivanja.

 

 

    

                  Pred njima je bila zlatna karijera. Da nije bilo rata Armin Bajramovic  danas bi bio specijalista-ortodont u nasem Regionalnom medicinskom centru “23. avgust”, a njegova supruga Nadja  bila bi specijalista-pulmolog na grudnom odjeljenju nase bolnice na kraju grada. Zapis o ovo dvoje Dobojlija govori  kako ni rat, ni granice, ni veliki okeani, ni daleki kontinenti ne mogu zaustaviti pamet i vrijedne ruke da postignu sve ispocetka.

                 Ipak, da ne grijesimo dusu, da nije bilo rata bilo bi nam danas svima bolje. Armin i Nadja bi uzivali u Doboju, okruzeni prijateljima i dragom sredinom  u kojoj su odrasli i koju vole. Ali, kad su vec bili prisiljeni postati izbjeglice sa troje djece: sa tada osmogodisnjim Azerom i dvije male uplakane bebe u pelenama, onda je svakom Dobojliji puno srce  kada cuje kako ovo dvoje prave uspjehe i u Americi, u drzavi Wisconsin.

              

              Armin je danas priznati strucnjak u ortodonciji, “senior project specialist” kako bi rekli Amerikanci . I Nadja je blizu struke, radi u laboratoriji jedne svjetske kompanije na mikrobioloskom ispitivanju uzoraka hrane i marljivo priprema svoje ispite iz medicine.Na novom kontinentu doktorsku diplomu valjaodraditijos jednom i poloziti teske ispite na engleskom. Nadja je posve blizu tog velikog cilja. Nasi zemljaci koji nisu okusili tegobe pecalbe mogli bi pomisliti  da im sve ide kao u  americkom filmu: kupljena kuca sa dvoristem i bazenom u stambenom kompleksu, tri automobila u garazi, sin dorastao do koledzaIza scene tog filma, ono sto nasa balkanska publika ponekad ne zeli da vidi,  puno je ucenja, puno truda i rada, puno odricanja i vjecitog dokazivanja.”Town-house” je kupljen na kredit, za bazen se ima malo vremena, a automobili nisu mjerilo bogatstva, vec potrebe. Bajramovicima skromnost jest vrlina. Ipak, valjalo  je to sve postici za kratko vrijeme. “Senior project specialist” ne postaje se lako, trebalo je zasukati rukave i pokazati znanje.

 

                                                     

                Armin Bajramovic je diplomirao na Stomatoloskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, 1982., a deset godina kasnije specijalizirao je ortodonciju na Ortodontskoj klinici Univerziteta u Zagrebu. Kada je rat stigao u nas Doboj, u izbjeglickom autobusu presao je sa familijom u Hrvatsku, a potom u Njemacku, prvo u sabirni izbjeglicki centar u Augsburg, a zatim Minhen.

             

               

 

                U Bavarskoj je cetiri godine radio kao zubo-tehnicar. U 1996-oj stigao je do Amerike i Cikaga, da bi uz preporuku dr. Lee Grabera januara 1997. preselio sa familijom u grad Racine, u drzavi Wisconsin, gdje je dobio zaposlenje u kompaniji “Allesee Orthodontic Appliancies”.                    

                Intervju sa Arminom objavljen je u strucnom biltenu njegove kompanije i posvecen je primjeni nove ortodontske tehnologije - unutarnjih proteza-bravica uz tzv. CLASS tehniku i TARG metod. Intervju govori o tome kako se izradjuju i ugradjuju proteze-“bravice”, koja je korist  od ovog postupka koji je u toj kompaniji razvijen, prije svega zahvaljujuci Arminovom dolasku, koji je kao skolovani specijalista - ortodont uspjesno povezao teoriju sa praksom.

              

             

 

                Armin je cesto na strucnim savjetovanjima, gdje razmjenjuje iskustva sa kolegama zubarima o primjeni novih ortodontskih pomagala i metoda. Koliko je svijet ponekad mali a slucajnost nevjerovatna, kazuje i neobican susret na posljednjem seminaru u Torontu. Kao predavac na tom mitingu, Armin je u publici prepoznao svog kolegu sa specijalizicije iz Zagreba, dr Marka Perkovica, koji je dosao do Amerike da o novostima u ortodonciji sazna iz usta svog cimera - naseg zemljaka!

                U ovoj americkoj prici, najveca radost i najveca nada su - djeca! Armin i Nadja su ponosni na svoje jato. Azer  danas ima 18 godina i upravo je maturirao u srednjoj skoli. Zbog sveukupnih aktivnosti i nakon provedenog testiranja kao jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji dobio je cak dvije stipendije u visini od 36.000 dolara  od Marquette University-ja za nastavak skolovanja na tom prestiznom privatnom jezuitsko-katolickom fakultetu u Milwaokee-ju. Studirace “International business and relations”. Bavi se sportom, kompjuterima,sviranjem i slikanjem. Uci strane jezike. Francuski mu je peti po redu! Stvarno svestran i pametan mladic o kome cemo cuti jos dosta lijepih.

Azer Bajramovic medju najboljim maturantima generacije

               

Nedim i Azra su blizanci, imaju deset godina. Veseli, zdravi i razigrani, zavrsili su cetrvrti razred osnovne skole. Nedim odlicno igra sah. Kao drugoplasirani na jednom turniru sto ga je organizirala rusko-zidovska dijaspora u Wisconsinu i on je dospio u novine - na ruskom u Americi , vjerovali ili ne!

Da taj rezultat nije plod slucaja pokazao je i u Milwaokee-ju gdje je izborio vicesampionsku titulu na juniorskom otvorenom prvenstvu Americke sahovske asocijacije. Nedim nesumnjivo posjeduje veliki sahovski talenat. Na njemu je hoce li ga razvijati dalje, hocemo li cuti jos lijepih sportskih vijesti. Na americkom kontinentu djeca do 12 godina moraju biti pod stalnim nadzorom. Ovdje gdje nema bake, koja toliko Nedimu i Azri nedostaje i za kojom zude, cuvanje djece za dvoje zaposlenih ponekad je veliko breme. Neko od odraslih uvijek mora biti kod kuce, voditi i dovoditi djecu iz skole, brinuti o njima. Nije lako uskladiti sve obaveze.

     

                

       Mladi sahista Nedim Bajramovic prima nagradu Americke sahovske federacje

                  

                 Djeca rastu na radost roditeljima kojima njihovi uspjesi znace vise od svega. Upravo se navrsilo deset godina  kako su Bajramovici posljednji put vidjeli svoj Doboj. Svo to vrijeme mijenjali su predjele i zemlje, noseci ga u srcu. Jos uvijek razmisljaju o povratku, jos se nisu smirili i ucrtali definitivnu tacku svog odredista. Jos uvijek bi rado vidjeli sebe kako rade u nasoj dobojskoj bolnici, kako pomazu bolesnicima. Kao i vecini naseg svijeta rasutog sirom svjetskih meridijana jedino je izvjesno da nista nije definitivno. Okolnosti i slucajnosti odredjuju nasu putanju. Sada su tu gdje jesu, u drzavi Wisconsin. Sutra, ko zna!? Po pravilu, prvi novodosli imigranti krce put, a vec druga generacija cini pravi posao. Azer, Nedim i Azra su medju tom nasom mladom dobojskom rajom koja dolazi i koja ce ispisivati jos vece i ljepse rezultate na ovom ogromnom kontinentu. Zapamtite njihova imena. Trebace nam dobra americka veza!Napisao Mirko Jelec

 Nase novine 2005 // www.tipura.com