DOBOJSKA SVADBA U KANADI
Bila je to prava dobojska svadba u Saskatunu, u Kanadi. Slika datira iz decembra 2002-ge. Tijana, kcerka Damira Dautbegovica, udala se za Banjalucanina Sasu Fazlagica. Oboje mladenaca su magistri farmacije i danas zive i rade kao farmaceuti u Viktoriji, glavnom gradu Britanske Kolumbije. U medjuvremenu, u oktobru prosle godine dobili su sina Alena. Tijanina sestra, Bojana, studira pedagoske nauke i takodje se udala proslog ljeta. Zet nam je Kanadjanin. Elem, Damir Dautbegovic postao je djed. Diplomirani sociolog po struci, nekada u sluzbi dobojske Privredne komore, a potom Omnikoma, danas radi u hemijskoj industriji.

 

 

 

U prvom redu, s lijeva na desno, cuce: Jadranka Dautbegovic, Sasa Filipovic, Bojana Dautbegovic

Drugi red: Mirjana Dautbegovic, Braco i Katica Nikolic, Rada Kapetanovic, Ti jana Dautbegovic, Sasa Fazlagic, Damir Dautbegovic, Milka Gostimirovic, Zlata Dautbegovic.

Treci red: Zlatan Dautbegovic, Anis Filipovic, Gordana i Mladen Kisin, Vesna Nikolic, Goran Kapetanovic, Jasminka Kujundzic i Risto Gostimirovic

 

 

              Slika pred vama je puna Dautbegovica i - uciteljica! Pored Mirjane i Zlatana, tu je i mama Zlata, uciteljica koju pamte brojne generacije ucenika iz Osnovne skole “Narodni heroji”. Tu je i njena koleginica, komsinica i prija, uciteljica Rada Kapetanovic, koja zivi u Doboju, ali se u vrijeme svadbe zatekla u posjeti kod djece: Gorana i Jadranke, mladenkine majke. Goran, inace, zivi u Hamiltonu. Zavrsio je fiziku u Beogradu, a u Kanadi je magistrirao na pitanjima ekoloske zastite i radio-aktivnosti.

               Treca uciteljica sa slike je Katica Nikolic, poznato i drago lice svim djacima Osnovne skole “Josip Jovanovic”. Do nje je njen suprug Braco, sumarski strucnjak i dugogodisnji upravnik dobojske sumarije. Pred rat je Dobojlijama otkrio svoju tajnu i svoj veliki slikarski talenat  izlozbom akvarela  u Umjetnickoj galeriji. Njegovim stopama je krenula i kcerka Vesna , koja je zavrsila sumarstvo i radi u mjestu Princ Albert. Njena sestra Gordana, udata za inzenjera gradjevine Mladena Kisina, danas tehnickog rukovodioca u Kanadi, radi kao programer na Univerzitetu.

 

               U svatovima su jos bili i dobojska mladja raja, braca Sasa i Anis Filipovic, koji su nekada stanovali u Ulici Petka Djurica. Tu negdje iz sredine kadra osmjehuje se Jasminka Kujundzic, rodjena Dobojka koja je u mladosti odselila u Sarajevo.

 

              Medju onima sto su znali zapjevati neku lijepu starogradsku  bili su i Risto i Milkica Gostimirovic. Rista, postar, produhovljeni brkajlija, clan Amaterskog pozorista “17. april”, opet nije daleko od svoje poste. Ovaj put radi kao menadzer u kanadskoj i firma mu se ne zove PTT vec “POST OFFICE”. Milkica je bila prinudjena da ponovo polaze vec polozene ispite medicine. I ovaj put uspjesno! Doktorica trenutno radi kao ljekar- stazista.

               Rijecju, mozemo biti ponosni na nase iz Saskatuna. Nastavili su uspjesno novi zivot u Kanadi.

 

 

 

P.S. A evo i dodatka. Godinu dana kasnije udala se i Bojana, druga Damirova i Jadrankina kcerka. Ponovo svadba i ponovo slika za uspomenu.

 

 

 

Napisao Mirko JelecNase novine // www.tipura.com