In Memoriam: 

                                                                            

                                        profesor Fuad Sinanović (1930-2011.)

 

 

                                               RED, RAD, DISCIPLINA

 

            U četvrtak, 31. marta 2011. godine  u dobojskoj bolnici  je umro profesor Fuad Sinanović. U Bosni kažu "preselio se na Ahiret", oprosti mi Bože, naš profesor Fudo je bio humanista, oni nikud ne sele, ostaju zauvijek - u srcima. "Red, rad, disciplina", -  govorio je otvarajući vrata fizikalne učionice, odmah čim zvono zazvoni, hitajući odlučnim i žurnim korakom ka katedri, da se ništa ne izgubi od dragocjenog časa.  Naše knjige morale su biti uredno složene u lijevom  ćošku klupe, a sveska otvorena i spremna za nove teoreme, Njutnov zakon, Bernulijevu jednačinu i Pitagorino pravilo. Predavao je fiziku i matematiku generacijama dobojskih gimnazijalaca i ostao upamćen po metodici nastave, širini znanja, akademskoj ozbiljnosti  i odmjerenosti. Bio je pravičan i strog profesor, ali ispod te fasade "profesorske strogosti" krilo se meko i toplo srce, dobra i plemenita duša.

            Fuad Sinanović je rodjen 1930. godine u Kotorskom kod Doboja. Nakon onog rata, kad je gradjanska škola nastavila živjeti u tradiciji gimnazije, bio je u prvoj poslijeratnoj generaciji, medju onima koji su dobili udarničku značku gradeći prugu Šamac - Sarajevo (Vlado Babić, Marijana Doutlik, Aleksandar Karabin, Fuad Sinanović), a takodje i medju onih pet najboljih maturanata koji su 1949. godine bili oslobodjeni polaganja "velike mature" (Mehmedalija Djonlagić, Fuad Sinanović, Sonja Sivjakov, Sakib Šahović, Mustafa Šaškinović). Nakon završenog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, profesorsku karijeru započeo je u Gradačcu, gdje je krajem pedesetih postao  direktor tamošnje gimnazije. Zasnovao je obitelj i sa suprugom Zuhrom dobio dva sina: Enesa i Esada. Čim se ukazala prilika, 1966.godine, vratio se kući, u svoj Doboj i svoju gimnaziju, kojima je predao svoju dušu i srce, a generacije gimnazijalaca obdario znanjem.  Jedan duži period, pred kraj svoje profesorske karijere, bio je i  direktor te škole, koja će po njegovom odlasku u Prosvjetno-pedagoški zavod, pred naletom školskih reformi, za kratko prestati da postoji, a usmjereno obrazovanje pod njen krov će primiti učenike gradjevinske i prevodilačke struke. Profesor Fudo je "usmjeravan" za direktora Narodne biblioteke, a potom u SIZ  Srednjeg usmjerenog obrazovanja, gdje mu je 1992. godine prisilno prestao radni odnos.

            Jako je volio Doboj, veoma teško je podnio početak rata. Svi ožiljci, strahovi i sve brige udarili su svom silinom, odjednom.  Prljavština rata koštala ga dva srčana udara. Djeca su bila vani, a profesor Fudo nikuda nije htio ići iz svoje skromnosti i iz svog grada. Nažalost, 1995. našao se protjeran,  u masi nesretnih građana Doboja koji su nakon “postrojavanja” na “Željinom” stadionu  morali  u zbjegu pješačiti 20-tak kilometara, preko Ozrena ka Maglaju. Čak i  bolesna supruga, koja zbog pretrpljenog moždanog udara nije mogla ni hodati. Nije se našao niko da zaštiti profesora i spriječi  ove najtužnije slike potpisane sramotom, pogaženim ponosom  i  dostojanstvom grada.

Čim se moglo, vratio se odmah nazad u Doboj, da pregrmi  "dolazak mira",  operaciju srca i svoj dvostruki bajpas. Iz "terapeutskih razloga"  šetao je puno, barem dva sata, ulicama na kojima ovaj put nije bilo poznatih i dragih lica. Uspomene na sretniji i ljepši život boljele su još više, potvrdjujući da stare Dobojlije žive samo od sjećanja, u kojima i problemi čak  imaju drugačije značenje...

            Bilo je proljeće, toplo vrijeme otvorilo je prozore gimnazije. Iz učionice u prizemlju dopire glas profesora odbrane i zaštite.

            -Rodoljube, štedi municiju! Udri kundakom! - dovikuju iza olistalog žbuna dvojica gimnazijalaca. Nastavio bi on sa predavanjem, ali podgrijani proljetnim suncem hormoni  one dvojice na putu su fermentacije: -Rodoljube, kundakom!

            Slučaj odbrane preuzimaju zakoni fizike, akcije i akceleracije.

            -Omiću, ko su ta dvojica?

            -Profesore, nisu naši, iz ekonomske su!

            - Zovi mi direktora Ekonomske!

            -Nema direktora danas.

            Iza ledja podvornice Cvijete, Prale pritišće školsko zvono, 15 minuta prije kraja časa. Šta je ovo? Nastava završava ranije? Škripe stolice, škola se komeša, kontaju možda će uspjeti pobjeći, ali kroz zelene grane pogled otkriva kako profa odbrane iskače kroz prozor i već je tu pred njima, kaže:

            -Ajmo, momci, kod direktora Fude!

            Sjećanje ulazi u kancelariju strogog direktora i kroz ultimatum isključenja iz škole prolazi kroz kajanje i mučno saslušanje.

            -Šta da radimo sa tobom? - pita oštro, iz dubine onih plavih, prodornih očiju.

            -Profesore, mogu li dobiti tri dana opravdana iz škole?

            -A gdje bi ti?

            -U Mostar! Da pobjegnem od svega ovoga!

            -U Mostar?! - čudi se profesor.

            -Naš drug iz prvog razreda, Željko Malević, odselio je u Mostar. Samo da ga vidim! Neretva i stari most popraviće sve!

            -Može! - kaže strogi profesor Fudo i vadi novčanik.

            -A treba li ti para?

            Ne treba i hvala zastali su u grlu, a suza, izdajnica jedna, krenula bi prije no što ruka dohvati kvaku vrata. Neka sad slobodno klizne niz lice. Gore, u nebeskoj učionici, sad su obojica, i profesor Fudo i Željko, dosta gimnazijalaca okupilo se već, no zakasnićemo malo, ne žuri nam se na taj predčas. Ne znam da li se to odsustvo smatra opravdanim ili neopravdanim, život nam je pobrkao sva pravila, ali sigurno ćemo doći da još jednom, zajedno, čujemo zvonki glas.

           -Red, rad, disciplina!

           Ta je uputa, valjda, i nebu potrebna. Kamo puste sreće da su vojskovodje, nacionalisti, politikanti i prevaranti išli u dobojsku gimnaziju, da im je čas počinjao tim riječima  i da im je do svijesti dopro barem djelić onoga o čemu je profesor Fudo govorio.

 

            

                                              MIRKO JELEČ
                                 E-mail: mirko.jelec@gmail.com

                               www.tipura.com // Naše novine 2011.