Nas sugradjanin iz Cuprijske Ibrahim Beslagic - Bajko:

 

 

PRVAK SVEDSKE U KUGLANJU

           

 
                  -Ekonomista iz “Elektro-Doboja”, Ibrahim Beslagic, proslavio nam  je zavicaj na dalekom Sjeveru. Bajko je aktuelni svedski kuglaski sampion, a kamara oborenih cunjeva na radost je kompletnoj dobojskoj dijaspori.

 

 

                  Doboj treba biti ponosan na njegovu sigurnu, smirenu i preciznu ruku.  “Grmilo” je u ono nase vrijeme svake veceri u kuglani Vatrogasnog doma. U prostorijama na spratu trenirali su Djokini trubaci, nas gradski duvacki orkestar, a odmah do njih tresla se dvorana od kuglanja. Bila je to nekada prva i najveca automatska kuglana u regiji. Imali smo i “Slogu”, vrlo dobar kuglaski klub, koji je bio ekipni prvak Bosne i Hercegovine. Marko Steko, posljednji predsjednik “Sloge”, bio je drzavni reprezentativac. Najvece kuglasko ime u Doboju nosio je Faruk Mulalic, koji sada zivi u Tuzli. Bio je be-ha sampion, jugoslovenski omladinski reprezentativac, a na Svjetskom prvenstvu u Njemackoj, s pocetka 80tih, oborio je svjetski omladinski rekord, koji je nepoljuljan stajao citav jedan dan. Imali smo u kuglanju lijepih rezultata i velikih uspjeha, ali nikad do sad nismo imali prvaka drzave -  Svedske!

                     

Hakan Stromberg i Ibrahim Beslagic – prvaci Svedske u parovima

 

                 - To mozda i nije nesto posebno  s obzirom da kuglanje ni u Bosni nije bilo neki veliki sport, a ovdje je jos manje. Ali, covjeku kad radi nesto korisno i pozitivno  ipak godi saznanje da to radi bolje od ostalih u svojoj sredini, pa makar to bilo klikeranje ili kuglanje - kaze Ibrahim Beslagic. Skromnost jest njegova vrlina , ali za nas Dobojlije rasute sirom svijeta, zlatne medalje koje je Bajko osvojio jesu nesto posebno.

     

                  Zivot poslije 92-ge za sve nas ide nekim drugim tokovima na koje nismo mogli uticati. Ispunjeni smo, medjutim, ponosom i radoscu kada cujemo da u sferi naseg pojedinacnog uticaja , u okvirima moguceg, Dobojlije nastavljaju casno i posteno. Ibrahim Beslagic je dvostruki sampion . Vec tri godine zaredom, on i Hakan Stromberg , clanovi Kuglaskog kluba “Hunter”, pobjedjuju u paru   sve protivnike. Nije cudo sto svedske novine pisu u krupnom naslovu - Par pretplacen na svedsko zlato!

 

                   - Od 1992. zivim u Norrkopingu u Svedskoj. - kazuje Beslagic svoju hronologiju i nastavlja: -Radim kao revizor u poreskoj upravi, a supruga Vesna je zaposlena u jednoj fabrici auto-dijelova. Svojim najvecim uspjehom ovdje smatram to sto nas je 92-ge ovamo doslo troje a sada nas je cetvoro. Imam dva frajera od cetiri i 14 godina. Nekih posebnih planova nemam. Sredina je kakvu je sam sebi napravis. Meni je dobra. Covjek stekne nova poznanstva, nove prijatelje, djeca rastu, zdravlje uglavnom dobro sluzi ( ne ureklo se!) i zivot tece dalje.

 

 

-          Ima li jos koga od nasih u tvojoj blizini?

                 - U Svedskoj zivi poprilican broj “starih” Dobojlija. Sa nekima od njih se povremeno srecem ili kontaktiram na drugi nacin. Uglavnom svakodnevno se vidjam sa svojim roditeljima, Fizom i Mehom, rodicom Indirom (Hodzic) Gaspar, koja je ovdje sa svojom porodicom,. Druzim se i sa Biljanom i Ekom Ombasicem. Ovdje zive jos i Goran - Guja Delic sa svojom Mirsadom i majkom Mihnetom. Moja sestra i zet, Adisa i Jaca, zive u drugom gradu, ali se cesto vidjamo.

 

-          Cime se Ibrahim Beslagic bavi u slobodno vrijeme?

                 -   Slobodno vrijeme najljepse i najradije provodim sa svojim sinovima. I da znate da je jako interesantno imati malo dijete kada je covjek malo zreliji. Sve je puno drugacije, nego kad si zelen i mlad i dobijes prvo dijete.

                 

                  Svako vrijeme - drugacije breme! Na podmlatku je da nastavi roditeljskim putem . Stariji sin Deni igra tenis i takodje kugla.Vec je osvojio par medalja i pehara u omladinskoj konkurenciji. Ko zna, mozda  prezime Beslagic i u buducnosti bude pretplaceno na “svedsko zlato”.

                 - Za kraj, ispricao bih citaocima “Nasih novina  nesto sto mozda nisu znali o kuglanju (barem ja to nisam prije znao) - nastavlja Bajko: -U jednoj ovdasnjoj sportskoj enciklopediji naidjem na podatak da je kuglanje u Americi bilo jako popularno pocetkom proslog vijeka. Ali Ameri , k’o Ameri, od svega naprave picvajz, pa tako i od toga. Prica kaze da je uz kuglanje bilo toliko kladjenja, alkohola, tuce, pa i ubistava, te je njihov sportski savez  kao kaznu jednostavno zabranio kuglanje do daljnjeg.

Da isfoliraju kaznu, ostroumni se dosjete i povecaju kuglu. Da bi je onako veliku mogli drzati, morala je imati rupe, a umjesto devet uvedu deset cunjeva i onda sve to prekrste u “bowling”. E onda se ta nova sportska disciplina pocne igrati umjesto kuglanja, tako da kuglanju prakticno zabrana nikad i nije ukinuta. Jednostavno je izumrlo u Americi.

Moji Svedjani, koji su u svakom pogledu fascinirani Amerikancima, pocnu igrati bowling, tako da je on sada rasprostranjeniji od pravog kuglanja.

                  - Steta sto je to tako, jer bi  bila dobra prilika za mene da se “dosetam” do Amerike ili Kanade, na neko svjetsko prvenstvo. Ovako sam do sada jedino bio u Poljskoj i Hrvatskoj. Ali, dobro je i to! Jedna od najljepsih stvari na ova dva svjetska prvenstva bila je mogucnost da se ponovo sastanem sa mojim velikim prijateljem Farukom Mulalicem, koji je branio boje Bosne i Hercegovine. Inace, moju prvu zlatnu medalju osvojio sam u paru sa njim, nekada davno na omladinskom prvenstvu BiH. Jos pamtim da je 75 posto tog zlata bilo njegovo.

 

                       

            Faruk Mulalic i Ibrahim Beslagic, zajednicki snimak sa Svjetskog prvenstva

           

                 Ako nasi dobojski zlatni kuglasi, Beslagic i Mulalic, nastave ovako, a svi su izgledi da hoce, bice za njih jos druzenja i putovanja sirom Evrope.  Istina, dresovi su im razliciti, jer  - Dobojlije su najbolji u dvije drzave!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Håkan Strömberg och Ibrahim Beslagic från KK Hunter blev innare igen.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

 

 

Paret som prenumererar på SM-guldet
 
 
FINSPÅNG
Guldglansen har inte flagnat på Ibrahim Beslagic och Håkan Strömberg. För tredje året i rad vann duon från KK Hunter i Finspång par-SM i kägel.
- Vi är jämna och slår ganska högt, kommenterar Håkan Strömberg.
 
 
Visst är det så att de ligger på en jämn nivå. Förra året hemfördes guldet på 1 789 poäng. I år var de tre poäng sämre, eller 1 786.
Ibrahim var individuellt bäst av de båda med 905 poäng. Håkan slog 881. 2002 hade de 901 respektive 888. Snacka om jämnhet.

Rekordserie
- Vi kunde ha spelat bättre, men vi är nöjda. Vi ökade från lagtävlingen - där jag slog 865 och Ibrahim 868 - och det är viktigt för kampen om medaljerna i kombinationstävlingen, konstaterar Håkan Strömberg.
Silvret gick till Patrik Nilsson/Peter Broström, Eken, som bara var 21 käglor efter guldparet. Patrik var i stöten och nådde 921 poäng, det skarpaste individuella resultatet i parspelet vid sidan av Juha Sahlmans nya svenska rekord på en serie. Killen från Bataljon höjde rekordet till 268 poäng.
Damguldet togs av Maria Jönsson/Maria Johansson, Bataljon. De hade 765 poäng mot 741 för tvåan Karolinen.
I herrarnas kombinationstävling har Fredrik Nilsson, Eken, skaffat sig ett ypperligt utgångsläge i guldstriden. Med sina 1 862 poäng (956 i lagtävlingen och 906 i parspelet) är han 66 poäng före klubbkamraten Patrik Nilsson.

Resultat par-SM:
Herrar: 1) KK Hunter (Ibrahim Beslagic 905/Håkan Strömberg 881) 1 786 poäng, 2) KK Eken 2 (Patrik Nilsson 921/Peter Broström 844) 1 765, 3) KK Bataljon (Juha Sahlman 898/Osmo Juhola 861) 1 759, 4) KK Eken 1 (Fredrik Nilsson 906/Lars Oscarsson 851) 1 757, 5) KF Karolinen (Roland Federley/Tony Eriksson) 1 707, 6) KK Eken (Tomas Karlsson/Magnus Toth) 1 691, 7) Bataljon (Yngve Hansson/Per-Erik Andersson) 1 683, 8) Hunter (Per-Erik Johansson/Karl-Ove Andersson) 1 682.
Damer: 1) KK Bataljon (Maria Jönsson 413/Maria Johansson 352) 765 poäng, 2) KF Karolinen (Vuokko Lautaoja 400/Lotta Johansson 341) 741, 3) KK Turbinen (Carola Grüttner 376/Åsa Karlsson 279) 655.
Kombinationen herrar: 1) Fredrik Nilsson, Eken, 1 862, 2) Patrik Nilsson, Eken, 1 796, 3) Ibrahim Beslagic, Hunter, 1 773, 4) Lars Oscarsson, Eken, 1 766, 5) Tony Eriksson, Karolinen 1 763, 6) Håkan Strömberg, Hunter, 1 746, 7) Juha Sahlman, Bataljhon, 1 742, 8) Peter Broström, Eken, 1 734.
Kombinationen damer: 1) Maria Jönsson, Bataljon, 833, 2) Vuokko Lautaoja, Karolinen, 813, 3) Carola Grüttner, Turbinen 812, 4) Karolina Magnusson, Hunter, 762.
Kombinationen herrar äldre: 1) Adolf Schulz, Eken, 835, 2) Günther Bachmann, Hunter, 811, 3) Karl-Ove Andersson, Hunter, 810.

 
 

Tillbaka

 

 

 

( Prijevod iz svedskih novina  “Folkbladet”, 20. januara 2003.)

 

                     PAR PRETPLACEN  NA  ZLATO SVEDSKOG SAMPIONATA

                     

 

                 Zlatni sjaj nije izblijedio za Ibrahima Beslagica i Hakana Stromberga. Ovaj par iz Kuglaskog kluba “Hunter” vec trecu godinu zaredom osvaja Sampionat Svedske - parovi u kuglanju.

                - Mi smo ujednaceni i obaramo prilicno visoke cifre - komentarise Hakan Stromberg.

                 Nije da bas nije tacno da su oni prilino ujednaceni. Prosle godine  su osvojili zlato oborivsi 1789 poena. Ove godine bili su losiji za tri poena, tacnije 1786. Ibrahim je bio individualno bolji sa 905 cunjeva. Hakan je oborio 881. U 2002. godini Beslagic  je oborio 901 a Hakan 888. I sad on prica o ujednacenosti.

                - Mogli smo odigrati i bolje, ali smo i sa ovim zadovoljni. Povecali smo rezultat iz ekipnog dijela takmicenja gdje sam ja oborio 865, a Ibrahim 868, a to je vazno u borbi za kombinaciju - konstatuje Hakan Stromberg.

 

(U nastavku clanka, reporter  Nilsove Magnusson iznosi pregled ostalih rezultata Svedskog kuglaskog sampionata.)

                        

 

 

 

                                                                                 

Pripremio Mirko Jelec
Nase novine 2005 // www.tipura.com