Radosna vijest iz dijaspore

 

IGOR  BOLESNIKOV PRVAK KANADE

 

 

 

                Nas mladi Dobojlija Igor Bolesnikov postao je prvak Kanade u borilackoj vjestini Tae Kwon Do. Radosna vijest stigla je iz mjesta Dartmouth kod Halifax-a, gdje je odrzan kanadski savezni sampionat u toj sportskoj disciplini. Iggy ( kako ga zove njegova skolska raja) popeo se na pobjednicki tron i sa 12 godina postao nas najmladji sampion u dijaspori.

 

 

 

Igor Bolesnikov na pobjednickom tronu

 

 

 

 

 

                Veliki uspjeh naseg zemljaka nije dosao neocekivano.Nakon pet godina treniranja i nekoliko provincijskih turnira na kojima je pokupio zlatne i srebrne medalje, bilo je za ocekivati da ce jos vise napredovati u ovoj borilaskoj  vjestini. Savezni sampionat je protekao u zestokoj konkurenciji od oko 400 takmicara iz cijele Kanade, pa je tim veci njegov pobjednicki pohod.Bolesnikov se,inace, takmici u kategoriji fin, plavi pojas (crvena pruga), a u finalnom mecu savladao je svog protivnika sa tri nokdauna.

 

            

 

Igor Bolesnikovprvak Kanade

 

 

 

              Novi sampion je ucenik sedmog razreda.Zajedno sa roditeljima i bratom Adrianom zivi u New Brunswick-u.  Uporedo uci engleski i francuski, a od predmeta najvise voli tehnologiju. U slobodno vrijeme, svoj sportski talenat i svestranost  potvrdjuje  i u fudbalu. Nogomet igra sa ekipom provincijskih poletaraca. Trenira ih jedan fudbaler iz Engleske i Igoru prilicno dobro ide. No, ipak, Tae Kwon Do mu je otvorio vrata cestih putovanja i, eto, velikog uspjeha. Samionska titula ce mu omoguciti da odmah polaze za crveni pojas. Za sest do 12 mjeseci moze da se bori i za crnu prugu i to je najvise sto moze da dostigne dok ne napuni 18 godina.Tek onda, po pravilima ovog sporta, moze biti unaprijedjen u crni pojas.

             Vec sada je, medjutim,  izvjesno da se Igor Bolesnikov upisao u klub kanadskih majstora sporta. Godine sto dolaze ispisivace, sasvim sigurno, jos bolje rezultate.

 

Napisao Mirko Jelec
Nase novine 2005 / www.tipura.com