Ilija  Pranjic, Vancouver, Canada

 

 

KANADJANIN IZ “BOSNAPREVOZA’’
Ni u najmastovitijim snovima Ilija Pranjic nije mogao sanjati da ce iz Makljenovca dospjeti na daleku obalu Pacifika. Danas, zajedno sa suprugom Steficom, zivi u Canadi, u Vancouveru, 9.000 kilometara daleko od kuce. Rat je, kao i brojnim drugim Dobojlijama, zauvijek promijenio njihovu sudbinu i zivotne tokove.

 

                        

 

          

                Ilija Pranjic je nekada bio vrsni poznavalac drumskog prometa. Radio je u “Bosnaprevozu” kao dispecer autobusa. Grad sa 30.000 stanovnika i svojim okruzenjem sa preko 100.000 zitelja, u centru jedne bogate regije, imao je izuzetno razvijen autobuski saobracaj. Bilo je to vrijeme udruzenog rada kada je cuvena OOUR-izacija “izdijelila” autobuse na gradske, lokalne, medjugradske i medjunarodne. U tom je kolektivu nekada radilo oko 1.000 zaposlenih, a preko 200 autobusa  sa 1.000 dnevnih polazaka danonocno je “spartalo” od Doboja i ka Doboju.

               Ilija Pranjic je revnosno pravio raspored, redove voznje, brinuo o punoj iskoristenosti voznog parka. Bio je vidljiv u svim “Bosnaprevozovim” aktivnostima. I sto je mozda jos vaznije, bio je “vidljiv” medju radnicima i mjesnim zajednicama. Plemenite i dobre duse, mirne naravi, volio je druzenje, volio je ljude bez obzira na vjeru i naciju. Zato je bio izuzetno cijenjen i postovan.

 

                   

 

               Da nije bilo nesretnog rata, Stefica bi i danas vjerovatno radila u Djecijem obdanistu “Katarina Beba- Veselic”, a Ilija bi i dalje sa smirenim osmijehom ispracao i docekivao autobuse umorne od daljina. I dalje bi u “Bosnaprevozu” svi bili na okupu: i direktor Zulfo Ciric, i Manojlo Stjepanovic, i Zdravko Miskovic, i Osman Salihbasic, i Miroslav Tomanic, i Narcis Secerovic, i svi drugi, vozaci, kondukteri, mehanicari…

              Njih dvoje  bili su upravo dovrsili izgradnju i uselili u svoju kucu u rodnom Makljenovcu, na pitomom proplanku odakle puca pogled na Karuse i na dolinu Usore. Od kuce, od te stati pa gledati ljepote, ostali su samo zidovi. Sve je od krova do temelja opljackano i odneseno…

                                            

               Ilija i Stefa sa kcerkom Natasom bili su prisiljeni napustiti zavicaj. Proveli su cetiri godine u Njemackoj. Poceli su ispocetka, stvorili novi krug prijatelja, dokazali se opet postenjem, vrijednim i savjesnim radom. U medjuvremenu, Natasa je zavrsila skolu za fizio-terapeuta, udala se i ostala u Njemackoj, a njih dvoje, kada vec vise nisu mogli dobiti boravisne papire, potrazili su srecu na drugom kontinentu. Tako su postali kanadski drzavljani.

               Stefica, nazalost, jos od Doboja ima problema sa nogom. Jedan kobni prelom prati je u bolovima do dana danasnjeg. Na proljece ocekuje trecu po redu operaciju i nada se najboljem. Ilija je, pak, promijenio struku i radi na odrzavanju jednog  kompleksa stambenih objekata. Taman dovoljno za pristojan zivot. Zadovoljan je.

                Evo, vec petu godinu zive u Vancouveru, u Edmondsu, gdje je prava mala kolonija nasih. Dolaze zemljaci iz drugih dijelova grada u Edmonds, na cevapcice u “Balkan” restoran, ili pak da kupe suseno meso, domace kobasice, Radensku, Jadro-keks, kisele paprike i krastavce “Vega Fruita” iz Male Brijesnice kod Doboja. Iako daleko od svoje kuce, Dobojlije se druze i posjecuju. Uz casicu razgovora, uz mezu i kolace, lakse se prebrodi vjecita nostalgija za zavicajem.

                Naseg sagovornika pitamo sta bi htio poruciti zemljacima ?

- Pozdravio bih na kraju sve moje Makljenovcane i sve  Dobojlije sirom svijeta, a posebno radnike “Bosnaprevoza”, ma gdje bili!


Napisao Mirko JelecNase novine 2005 // www.tipura.com