Jadranko Bacinic - Pariz, Francuska

 

DIPLOMIRAO NA SORBONI - OD SEGE
                     Ako ikada budete djeci pricali price o pozitivnim junacima nase izbjeglicke odiseje, o Dobojlijama koji su u bijelom svijetu stali na noge a ostali svoji - nemojte zaboraviti Jadranka Bacinica. Duhoviti, brkati dobricina  peruci avione zavrsio je ekonomiju na Sorboni! Bas tako.

                     Pape od 92-ge zivi u Francuskoj, u Parizu. Nisu nas u ono vrijeme cekale fotelje i visoke pozicije. Valjalo je zgrabiti bilo kakav posao. Zaposlio se na aerodromu Roasi Sarl de Gol ( Roisssy - Charles de Gaulle Airport) na neobicnom poslu pranja aviona. Kada dzinovske ptice slete da predahnu, umorne od daljina i beskrajnog neba, onda Pape i njegova ekipa, sa kranovima, smrkovima, deterdzentima i svim drugim pomagalima udari glanc pa se gospodin Boing 747, kada svane jutro,presijava na suncu, cekajuci na putnike da poleti opet u visine i daljine. Radeci tako u smjenama, a najcesce nocnoj, Jadranko je koristio dan za ucenje i Sorbonu. Poodavno zapoceti studij ekonomije u Sarajevu, krunisao je diplomom jednog od najpoznatijih univerziteta na svijetu.

 

 

 

Pariska razglednica sa vrha Ajfelovog tornja

 

 

       

                    -Jarane, ja sam to uradio od sege! - reci ce i malo ce kome biti jasno da on to stvarno misli.

                    -Stani da ti kazem. - uvlaci te u sljedecu “nedoumicu”. -Sjedim ja tako u amfiteatru - osmjehuje se i tjera te da zamislis tu sliku u svoj njenoj personalnosti. -Oko mene Francuskinje, sve dvadesetak godina, ljepsa od ljepse, noge do plafona. Gledaju me ispod oka i kontaju:”Joj, ovaj brko mora da ima puno para! Studira od sege, pod stare dane!”

                    Eksplozija obostranog smijeha. Takav je Pape, najproduhovljeniji nezenja u Parizu. Zivi zajedno sa mamom Borkom, bivsom profesoricom Medicinske skole i tatom Andjelkom, nekadasnjim rukovodiocem izDoboj-puteva”. Kucnu listu dopunjava jos i Miki, kovrdzava, crna, vesela i razigrana pudlica. Brat Rade je na drugoj evropskoj strani, u Svedskoj.

 

 

Izmladjihstudentskih dana - ljetnja slika sa Trokadera

 

 

                    U Dobojskim slikama Jadranko Bacinic je strucni saradnik mjesnih zajednica. Kancelarija u zgradi iznad pijace, ali mnogo cesce je - svuda okolo. U privatnom zivotu, takodje. Siroke radoznalosti, upija svaki dasak kulturnog zivota carsije. Nije propustio ni jednu izlozbu, pozorisnu predstavu, film, koncert, knjizevno vece. Sve se ticalo njegove svestrane otvorenosti. No, muzika ipak zauzima pocasno mjesto. Jos od gimnazijskih dana gitara mu nije izlazila iz ruku. Kada je oformljen gradski hor, Jadranko Bacinic je bio njegov najpouzdaniji, najradicniji stub.

 

 

 

Ljubav prema muzici velika kao Pariz

 

                    -Jarane, da samo znas kakvu je stvar  Profesor komponovao!

                    Profesor je, to nema dvojbe, Eso Kreso, a nakon takve pozdravne recenice, valjalo je svakako otici na probu hora u prostorijama KUD-a “Ismet Kapetanovi}”, ili direktno na koncert. A iz Esine radionice nizali su se biseri:”Mi znamo sudbu”,pa “Napon”, ”Vece na skolju”, “Sjecas li se”, “Laku no}”, “Ceznja”. Kad se malo “umorio” od Santica, Vojislava Ilica i Zika Jove Zmaja, okrenuo se malo i “Zvucima narodne lire”, te sopstvenoj zavicajnoj pjesmi “Doboj grade”(…” alaj si mi mio, tebe krasi i staro i mlado, tebi mi je dolaziti rado!”…).Profesorova originalnost, cini se, najvise je dosla do izrazaja u obradi “nepjevljive” pjesme Dobojlije dr. Zeljka Stengera. Eso Kreso je od ovih misaonih stihova intime i sumnje napravio prvorazrednu horsku pjesmu.

       

“I sve je nista, i nista je sve.

Sve je nista, i srce i pamet,

I rijeci, i barjaci, i barikade

I radost, i tuga, i pjesma,i plac

Istina i laz,

I ovo i ono,

                                                                                                                                           Ispred i iza, i pokraj

                                                                                                                                      I ljubav, i mrznja, i covjek

I zena i ja

I sve je nista, i nista je sve

Ipak, mozda, sve je nista

Osim smrti,

A opet, mozda,

Sve je sve,

I kap rose, i pogled,

I dodir, i osmijeh

I rijec, i rijec jedna jedina…

 

 

                      Bila su onda gostovanja, pa takmicenja horova, pa nezaboravna druzenja sa rajom, pa put u Poljsku na inicijativu profesora              Dusana Busancica iz Beograda… Mnostvo slika u toj pjesmarici, u tom horskom albumu, a na svakoj Pape.

-          Cuj ovu ljepotu. Ovo nema nigdje na svijetu. Profesor je genije!-izbacuje u jednom dahu, stavljajucu kasetu u magnetofon. Iz zvucnika, kao iz dubine proslosti, zabrujace glasovi u po noci, u po Pariza, grada svjetlosti i Ajfelove kule, Luvra i Mona Lize. Nestvarno odjekuju tonovi koje je magnetofonska vrpca zabiljezila na nekoj dobojskoj pozornici. Uspijes li zatvoriti oci, odjednom ce se u sobi stvoriti njih pedeset! Kompletan hor! I Profesorov djecacki osmijeh, i ozarena lica soprana, i momci u zadnjim redovima u teget-plavim sakoima, poklon Opstine za marljiv rad i dekoraciju nastupa! Nisam siguran za kaput, ali pouzdano znam da je Pape  sve ostalo sacuvao. I kasete, i note.

 

 

 

Jadranko Bacinic - Zdravica  prijateljima rasutim sirom svijeta

 

                       Jos ne otvaraj oci, plovi kroz tonove, vrijeme i slike. Evo Papeta, opet! Vidim ga na Goranskom jezeru, neka akcija dobojskih ekologa, krse obalu, ciste muljevito dno. U pokretuZelenih” on je bio motorna snaga. Vidim ga zajedno sa Njanjom-Sanjom Rajic, ~ika Rajkom Dolicem, ,dr.Zijom Beslagicem, dr.Miloradom Bozickovicem. dr.Marinom Kvaternikom, Midhom Beslagicem a tu je negdje i moja malenkost, pa Boba Belic iz Muzeja. Kakva raja! E, samo da je potrajalo!

                      Nemoj da se budic. Pusti neka hor jos pjeva u po Pariza, u pola noci, valjda nece komsije lupati u zid…U ovoj slici pada snijeg. Kako samo znaju biti krupne pahuljice na Vlasicu. Prsti su promrzli, ali sad ce Pape potpaliti vatru u vikendici i pronaci bocu, ako je ista preostalo od baraba iz prethodnog dana. Vlasic i skijanje su, poslije muzike, njegova druga ljubav, ali nemamo sad vremena spustati si niz snjezne padine, jer Pasman ceka na red. Na tom su otoku Bacinici imali svoje nasljedstvo, staru kucu koju je valjalo popraviti, pa se redovno islo na more ili na radnu akciju, zavisi kako se uzme. Pape se vracao preporodjen, pun predivnih, duhovitih prica o ljudima sa Pasmana…

                      Jos bruje baritoni. Gledaj, evo Jadranka na godisnjici mature. Tesko se sad prisjetiti koje. Godine lete. Vidi ko je sve tu! Zeljko Malevic, Zerin Mehmedagic, Nicko Karabegovic, Omer Omic, Nermin Handzic, Mirko Krajina…pa dame: Azra Makarevic, Sonja Zvkovic, Melita Brekalo, Mira Stolica, Olivera Bozickovic, Vesna Plavsic, Dragica Kezunovic…Svuda okolo poznata lica iz gimnazijskih klupa i jedan nepoznati policajac na Hajduckim Vodama, na planini Borja, koji je navratio na zabavu da po duznosti “odrzava” javni red i mir, ali mu je “nestala” kapa, a mangupi nece da vrate. Ljubav prema narodnoj miliciji. Manjak soba, kolektivno budjenje u jednoj…Svaka je mladost lijepa, a sopstvena najljepsa.

                      I kad konacno utihne posljednji zvuk , a tisinu jedino remeti prazan hod kasete, mora se nazad iz uspomena. Chardonnay ce pomoci da srce ne pukne od tuge i razgovor ce poteci u nekom drugom pravcu, o francuskom siru sto se topi u ustima, a muzeju D’Orsej koji je napravljen u napustenoj zeljeznickoj stanici, o Monmartru, o ko zna jos kakvim ljepotama koje su nadohvat ruke u tom prelijepom gradu. Ali, jaro moj, kasno je i dobro se popilo, i vrijeme je da se ide na spavanje. Daj, uzmi gitaru, odsviraj jos jednom nesto lagano za kraj, za raju,za umrle i za zive, za novi dan i za miran san!

                                                

                                                  Laku noc, laku noc.

                                                  Sunce tone za planine

                                                  I posljednji trne zrak,

                                                  Kroz poljane i doline

                                                  Prikrada se crni mrak

          

                                                  Laku noc, laku noc.

 

                                                  Dok ne svane zora plava

                                                  I ne grane bijeli dan,

                                                  Po pucini zaborava

                                                  Nek nas vodi slatki san.

 

                                                  Laku noc, laaku noooc!

            Napisao Mirko Jelec

 Nase novine 2005 // www.tipura.com