Strana  stampa o nasim Dobojlijama

 

INZENJER KISIN - RUKOVODILAC U KANADI
Nas Dobojlija Mladen Kisin promoviran je u Kanadi za tehnickog rukovodioca jedne velike kompanije za proizvodnju prefabrikovanih kuca. Kisin je potvrdio da posten i savjestan rad, znanje i sposobnost na bilo kom meridijanu zemaljske kugle prokrce sebi put ka uspjehu. Ocevim stopama idu i djeca.

 

 

             “ The Star Phoenix”, vodeci dnevnik u kanadskoj provinciji Saskatchewan, objavio je na svojim oglasnim stranama zanimljivu vijest. Fabrika  NU -FAB Building products Ltd., obavijestila je javnost o kadrovskim promjenama. Na jednu od celnih pozicija, na mjesto tehnickog rukovodioca , promoviran je nas zemljak - diplomirani inzenjer gradjevinarstva Mladen Kisin iz Doboja !

 

 

    

 

             Isjecak is strane stampe koji kazuje o uspjesima nasih u dijaspori stvarno iskreno raduje i zasluzuje toplu cestitku. Mi dolazimo iz krajeva u kojima su se novine citale i izmedju redova, i to stivo je nekad kazivalo mnogo vise od samog clanka. Zato mi znamo da ovaj kratki “notice” kazuje i o putu dugom devet hiljada kilometara, od ratom zahvacene Bosne do prostrane i velike Kanade u koju je Mladen Kisin doselio sa svojom familijom jednog avgustovskog cetvrtka 1993. Nije se bio cestito naspavao od daljine i vjecito tegobnog prilagodjavanja vremenskoj razlici od devet sati  a cekalo ga je zaposlenje i morao je vec u ponedjeljak na posao!

 

             

 

            -U Kanadu sam dosao prije svega zahvaljujuci pomoci naseg Dobojlije Zlatana Dautbegovica, inace mog skolskog druga jos iz gimnazijskih dana, koji je ovdje imao djeda i koji je bio dosao godinu dana ranije. - prisjeca se Kisin svog kanadskog pocetka i nastavlja: - Zlatan je pronasao petoricu Kanadjana koji su sponzorirali moj dolazak u ovu zemlju. Jedan od tih sponzora imao je poznanika koji je bio poslovodja u firmi koja je u to vrijeme  hitno trebala radnike mog profila. Tako sam dobio posao. Ostao sam u istoj kompaniji i vremenom postepeno napredovao do danasnje funkcije menadzera tehnickog servisa, ili po naski tehnickog rukovodioca.

 

            Mladen Kisin je potvrdio da posten i savjestan rad, znanje i sposobnost na bilo kom meridijanu zemaljske kugle pokrce sebi put ka uspjehu. Zapoceo je gotovo kao sezonski radnik,da bi potom bio tehnicki crtac, dizajner, rukovodilac proizvodnje, do ove posljednje menadzerske pozicije. Kompanija, inace, proizvodi prefabrikovane kuce ( nesto poput nase “Krivaje” iz Zavidovica), zatim krovne i podne konstrukcije, stepenice i kuhinjske elemente. Vise od  trecine proizvodnje plasira u Japan i Ameriku. Dobro posluju i lijepo zaradjuju.

              

Gordana Kisin – programer na  Univerzitetu Saskatun

 

U Saskatunu gdje Kisini zive vremenom se oformila mala kolonija nasih. Pored vec pomenutog “pionira” Zlatana Dautbegovica i njegove supruge Mirjane, ovdje su se jos doselili i njegov brat Damir sa suprugom  Jadrankom i djecom, te Risto i Milkica Gostimirovic, sa svojim podmlatkom. Od starije genereacije tu su jos i legenda dobojskog sumarstva Braco Nikolic i njegova supruga, uciteljica Katica. Kad god imaju vremena svi su zajedno, druze se i rado sjecaju svog Doboja.

 

               - Zavrsio sam Gradjevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu 1980. - kazuje Kisin. -Nakon diplomiranja ostao sam u Sarajevu dvije godine radeci na fakultetu, odnosno u Institutu za saobracaj. Cim se ukazala prilika, vratio sam se u Doboj 1982.

             

              Kao mladi inzenjer gradjevinarstva startao je u “Radniku”, na poziciji rukovodioca gradilista (uglavnom industrijskih  i poslovnih objekata). Poslije visegodisnjeg rada na poziciji rukovodioca  sektora za vanjska gradilista postao je direktor “Radnikovog” najmocnijeg kolektiva “Pionir”, gdje su mu prethodnici bili Avdo Novalic i Izo Dizdarevic. Nesretni rat je prekinuo karijeru koja je rodnom gradu obecavala jos dosta lijepih plodova i novih stambenih blokova

 

 

Kanadski pejsazi

 

             - Kanadu smo prihvatili kao nasu novu domovinu. Ova velika zemlja nije nas pitala ni za vjeru ni za naciju. Od pocetka nam je dala sve, i zaposlenje i povjerenje. Supruga Gordana je isto tako sretna, jer je i ona u svojoj struci. Radi kao programer na odjelu za informatiku Univerziteta u Saskatunu. Kupili smo kucu, zivimo pristojno. I djeca su se lijepo snasla. Dobro uce - kazuje Kisin zadovoljno.

          

              Sin Aleksandar i kcerka Renata kao da idu ocevim stopama. Vole sport. Pored trube i sviranja u orkestru Vatrogasnog doma u Doboju, Mladen se aktivno bavio rukometom i kosarkom. Renata je u petom razredu i njoj je basketball najomiljeniji.

 

 

 

                   

                    Renata Kisin – ocevim sportskim stopama

 

                 

 

                    Aleksandar je u osmom razredu i posve se prilagodio kanadskim prilikama. Njegov omiljeni sport je hokej. Kanadjani su olimpijski pobjednici u hokeju i taj je sport  bez premca u ovoj zemlji. Kisin junior trenira cetiri puta sedmicno. Pokazao je veliki golmanski  talenat, osvojio pregrst medalja u konkurenciji najmladjih.  Ko zna, mozda se nekad izdanak ovog naseg mladog dobojskog narastaja okiti nekim novim olimpijskim zlatom.
                  
                       Aleksandar Kisin – nasa hokejaska nada

 

 

                            

                  Ako nasa dobojska djeca nastave pokazivati da nisu “repa bez korijena” i dokazivati da genetski potencijal ima istinske kvalitativne vrijednosti u poredjenju sa drugima, onda ce biti zasigurno jos pisanja i jos vise isjecaka iz strane stampe. Ne ureklo se!

 

                                                                                     

Pripremio Mirko Jelec

 Nase novine 2005 // www.tipura.com