Dobojlije u dijaspori: Muhamed - Brka  Ćerimagić,  Amerika

 

                                  


                                       UDRI CIGU, VIDI ŠTA NAM RADI!

 

 

            Sa radošću i uživanjem čitam "Historijsku čitanku" Miljenka Jergovića, punu prelijepih priča i mirisa nekadašnje Bosne. Proljeće na Pacifiku nikako da zasja, smjenjuju se kiša i sunce, produhovljene rečenice krijepe dušu i griju onom toplinom koja jedino može stići na talasu sjećanja i lijepih uspomena. Pisac se prisjeća kako su u nas novine nekad imale dvojaku funkciju, za čitanje i dnevnu upotrebu, i za pod guzicu, za nedjeljnu utakmicu "Želje" i "Sarajeva". Sjeća se čak i cijene:  u kiosku su koštale tri stoje, a novine, pročitane, onako samo za sjedenje, pet banki!      

            E, sad za ovu našu dobojsku priču, za "Naše novine", zamislite sa na Koševu. Godina je 1967-ma.  Po prvi put u istoriji "Sarajevo" treba da postane šampion Jugoslavije, stadion je pun k'o šipak, 45.000 navijača sjedi na "Oslobodjenju" od pet banki, a na terenu gostuje "Čelik" iz Zenice, posve neugodne komšije koje nikome ne gledaju kroz prste, čak su jednom "Želju" izbacili iz Prve lige. Već u desetom minutu Musemić pogadja, urlik publike čuje se do Marindvora. Medjutim, pet minuta kasnije "Čelikova" desetka izjednačava, a u 25. minuti igrač u istom dresu trese mrežu ponovo i postiže svoj drugi gol: Čelik vodi sa 2:1! Koševo zanijemilo, a trener Brozović dobacuje beku "Sarajeva" Fazlagiću:

            - Udri tog cigu, Mirso, vidi šta nam radi!

          Taj "cigo", tamnoputi, crnokosi dribler, upravo je stigao u "Čelik", ovo mu je tek drugi prvoligaški nastup. Opasni napadač koji se poigrava sa sudbinom šampiona, došao je u Zenicu iz Doboja. Zove se Muhamed Ćerimagić! Bogo blagi, on se razigrao a meni se i sad tresu noge od uzbudjenja! Sarajevo je, ipak,  u toj presudnoj utakmici pobijedilo i osvojilo prvo mjesto i šampionat Jugoslavije, novine ispod guzice poletjele su u zrak...

                                        

                       Iz slavnih dana autograma - Muhamed Ćerimagić

            - Sjećam se i sad sastava ekipa,  N.K Sarajevo: 1. Sirćo 2. Fazlagić 3. Muzurović 4.Bajić 5.Vujović 6.Jasenković 7. Prodanović 8. Šiljkut 9. Musemić 10. Mandić 11. Antić. Za N.K Čelik nastupili su: 1. Stijović (Vranješ) 2. Štaka 3. Radičević (Talić) 4. Pintol 5.Golubović 6. Lalić 7. Andrejić 8. Miklaušević 9. Renić 10. Ćerimagić 11. Bajrić.

            Muhamed Ćerimagić, legenda dobojskog fudbala, imao je tad 25 godina, odrastao je pod Gradinom i već se naigrao lopte u crvenom dresu.

                                           Jubilej "Sloge" - 30 godina od postanka kluba. Tim povodom odigrana je na Lukama prijateljska utakmica sa beogradskim "Partizanom" (3:3). Na slici, pred početak utakmice, dvije desetke, kapiteni Ćerimagic i Vukotić sa sudijskom trojkom

            - Član "Sloge" sam postao 1953. godine. Pionire je trenirao Franjo Ljupša, a čim smo stasali do juniora preuzimao nas je Boro Kresoja. Tadašnji predsjednik "Sloge", Mehmedalija Mahmutović, nekako nam je izganjao za trenera Mitu Tadića koji je došao iz beogradske "Crvene Zvezde", a nakon njega trenirao nas je Ivo Radovniković. On je stigao  iz splitskog "Hajduka"  i vodio nas je u prvom pokušaju za ulazak u Drugu ligu, 1959. godine. Izgubili smo u kvalifikacijama od "Borova". Ja sam u to vrijeme imao 17 godina i sa specijalističkim ljekarskim pregledom ostvario sam pravo nastupa za prvi tim, te sam često igrao za juniore predigru, a poslije podne bio rezerva prvotimcima.  Moji treneri Mijo Milićević i Franjo Glazer imali su povjerenja u mene, vrata ka uspjehu bila su otvorena. Postao sam standardni "Slogin" prvotimac, a takodje i stalni član amaterske reprezentacije BiH. Mojim pogotkom savladali smo u Prijedoru Sloveniju i te 1967.godine  odlazim u Zenicu, kao prvi poslijeratni profesionalni nogometaš "Sloge".                   

            - Koliko dugo je Brka branio boje Zeničana?

            - U "Čeliku" sam igrao od 1967. do 1972. godine. U tih pet prvoligaških prvenstava doživio sam  neke od najljepših trenutaka u mojoj karijeri. Tada nije bilo kao danas toliko kamera da zabilježe sve detalje, ali ja pamtim neke moje lijepe golove:  u Mostaru protiv Veleža (1:1), branio Enver Marić, u Zenici protiv Dinama Zagreb (2:0) branio Zlatko Škorić, u Novom Sadu protiv Vojvodine (1:0), branio Ilija Pantelić, u Zenici protiv Partizana, itd... Pamtim da smo u sezoni 71. i 72. osvojili Srednjoevropski kup. Ja sam učestvovao oba puta,  s tim što sam 1971. igrao i finalnu utakmicu u Italiji protiv "Austrije" iz Salzburga, pobijedili smo 3:1,  a u drugom osvajanju nisam samo igrao finalnu utakmicu, koja je igrana u Zenici.  "Čelik" je  pobijedio 1:0, golom  Mirsada Galijaševića u 90. minuti.

            - Nekad nam je i Zenica bila daleko, mladog fudbalera vukla je želja da se vrati kući?

Iz trenerskih dana.jpg                      Iz trenerskih dana - Sloga sa dvojcem Ćerimagić - Bećarević

 

            - Vratio sam se u "Slogu" 1972. godine. Naši treneri u to doba su bili Ivica Mioč, Ismet Hadžidjulbić (Sirćo), Radosav Zubanović. Već naredne sezone, ponovo igramo kvalifikacije za ulazak u Drugu ligu protiv "Jedinstva" iz Brčkog. To je bila najdramatičnija utakmica mog života. Zbog velikog interesovanja publike, na starom "Sloginom" stadionu  u (sadašnjem naselju koje se zove "Stadion"), bile su izgradjene dodatne montažne tribine, koje su se u toku utakmice srušile, jedno dijete je poginulo, a mi smo u završnici izgubili na penale. Nedugo poslije toga objesio sam kopačke o klin. U "Slogi" sam proveo ukupno 23 godine! Igrao sam na svim mogućim i nemogućim pozicijama, nosio dresove sa svim brojevima, jedino nisam bio golman.

                 Veliki fudbaleri mali nogomet.bmp                                                
                                 Veliki fudbaleri u malom nogometu

           

 

         - Publika pamti Ćerimagića još po jednoj važnoj vrlini - bio je gospodin čovjek! Rijetki su fudbaleri koji su uporedo sa sportskom karijerom ganjali i školsku struku?

            - Meni su i fudbal i škola bili podjednako važni. Po struci sam inženjer statistike i po povratku u Doboj zaposlio sam se u sektoru plana i analize Privredne banke Sarajevo - Osnovna banka Doboj.Inače, bio sam upisao i Višu trenersku školu pri Fakultetu za  tjelesni odgoj u Zagrebu, kod prof. dr. Miloja Gabrijelića, ostao mi je još jedan ispit i diplomski...

        

Legende: Studenti Fakulteta za fizičku kulturu Zagreb, Viši nogometni treneri. Stoje s lijeva:asis.Jerković,Hosić, Horvatić, Rožinjoli, pok.Pintol, Ćerimagić, Kovrlija, Djuričić, Škorić, Zambata, prof.Gabrijelić. Čuče: Kovačić, Cvek, Belin, Kobešćak, Pirmajer, Lalić, Kasač, Djurić

Jedno vrijeme trenirao sam "Slogine" juniore i iz te talentirane generacije neki su postali prvotimci: Jasmin Džeko, Fahrudin Omerović, Bešić... Dijelio sam trenersku klupu sa legendarnim Brozovićem, pa sa M. Saračevićem i Fuadom Bećarevićem. Inače, za moje zasluge na razvoju i unapredjenju nogometa u B i H dobio sam Srebrnu značku i Povelju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Ova dva priznanja sam uspio sačuvati do današnjih dana. Sportsku karijeru sam okončao 1981. godine...

            -...a sretan i bezbrižan život 1992-ge?

            - Vjerovatno bih u mojoj Privrednoj banci dočekao i penziju, ali smo 1992. zbog ratnih zbivanja i ja i supruga ostali bez posla. Ne bismo mi nikad i nikud iz našeg Doboja da nije bilo nesretnog rata. Kad mi već nije bilo dozvoljeno da ostanem, nisam želio biti izbjeglica u rodjenoj zemlji, krenuo sam dalje.

Family photo.jpg

Family Ćerimagić danas

Stigao sam 1993. sa familijom, sa suprugom Nadjom i dva sina, Mustafom i Sabrijom, u Njemačku, gdje ostajem do 1999. godine.U mjestu Diedorf radio sam sa juniorima mjesnog kluba i stekao dosta dobrih prijatelja, ali nažalost morao sam otići i iz Njemačke. Odlučili smo se za Ameriku, jer smo imali "vezu", Nadjinu rodjaku, koja nam je poslala potrebne papire, tako da u septembru 1999. stižemo u Michigen. Mladji sin nam je ostao u Njemačkoj, jer je počeo studirati a poslije se i oženio i definitivno ostao u Evropi. Stariji sin je došao sa nama, takodje se oženio i sa suprugom živi u našoj blizini. Imamo jednog unuka, za sada.

            - Aferim!  A kako danas živi naša fudbalska legenda?

            - Kako živim? Penzionerski. U  Americi sam od inženjera statistike bio "promoviran" u zanimanje koje čak "komplikovano" i zvuči: maintenance - kućni majstor. Radio sam u jednom domu za stare ljude, gdje sam stekao i mirovinu, ali nisam postao star, ha,ha,ha. Guram 69-tu i sretno sam oženjen već skoro 33 godine! Svako životno doba ima svoje ciljeve, u ovom cilj je teme da prodje vrijeme, ako zdravlje dopusti, treba uživati!

                                    Nadja i Brka.jpg

                           Muhamed Ćerimagić sa suprugom Nadjom

 

 

 

                                  

                                                   MIRKO JELEČ
                                           E-mail: jelec@gmail.com

                                 www.tipura.com // Naše novine 2011.