Munevera i Zvonko Jukic - Minhen, Njemacka

 

 

U ZRAKU PLESU PODIGNUTE RUKE…

Mi znamo sudbu i sve sto nas ceka

                                            No strah nam nece zalediti grudi.

 

 

                  Visoko u zraku plecu podignute ruke Munevere Jukic, a iz dubine pozornice povijaju se soprani  i tenori, drze ritam i jece tek zamomceni basovi i baritoni dobojskih gimnazijalaca. Takva slika i muzika nije mogla ostati neupamcena! Bez hora nije mogla proteci ni jedna skolska priredba. Zvonili su gromko mladi glasovi za Dan Republike, za Prvi maj i za Dan Opstine, a o Danu ustanka na Preslici da ne govorimo. Danas se ti datumi ne obiljezavaju, a i Munja je daleko i nije vise horovodja. Gimnazija je promijenila ime i nista vise nije kao prije…

 

                       

                                   Volovi jaram trpe a ne ljudi

                                            Bog je slobodu dao za covjeka.

 

 

                    Munevera i Zvonko Jukic zive danas u Njemackoj, u Minhenu. Nakon deset godina provedenih u gradskoj cetvrti Moosach, skrasili su se, izgleda za duze, u Neu Perlach-u. Kupili su, naime, tamo trosoban stan i prekrojili ga u cetvorosoban ( dvoje velike djece u kuci!)

                     - Bili smo medju prvima koji su dobili Abschiebung (nalog za izlazak), ali smo, eto, ostali u Njemackoj i uskoro podnosimo zahtjev za Unbefristet - neogranicenu dozvolu boravka - objasnjava Munevera razloge “vezanosti” za Bavarsku. -Klima prema izbjeglicama iz Bosne se totalno promijenila. Ko je ostao - ostao! Niko nas vise ne tjera. A mi smo jos uvijek tu, jer su nam oboje djece studirali i dobijali smo boravisne dozvole po osnovu njihovog skolovanja.


 

Snaga je nasa planinska rijeka… Munevera, Zvonko, Vedran i Rozalija Jukic

 

 

 

                      -U jednom momentu - nastavlja Zvonko - kada su svi nasi Bosanci morali otisi iz Njema~ke za Australiju, Ameriku ili Kanadu, nismo znali sta cemo i kuda cemo. Preko okeana nam se nije islo, pa smo na brzinu kupili staru kucu u Rijeci, da se imamo gdje vratiti. Mnogo kasnije,  otkupili smo i nas stan u Doboju, a i zemljiste u Derventi i Porecu, te vikendica u Makljenovcu  su jos u zivotu Tako smo se, eto,  cisto iz nuzde okruzili nekretninama i stanovima - kazuje kroz smijeh.

                       Zvonko Jukic potice iz zeljeznicrske familije. Brat mu je radio na zeljeznici, a on sam bio je inzenjer saobracaja u jednom od brojnih OOUR-a na dobojskim kolosijecima. I danas se rado sjeca svojih kolega pokojnog Sime Mihica, Ivana Kopljara, Zvonke Valente, Seje i Narcize Hadzikadic, Anke Mandic, Trice, Miralema Salihbasica, Adema Mujica, Gabi Stojcinovic, Simana, Gorana Mandica..

                      Od dolaska u Njemacku “cuva ledja” i radi u jednoj servisnoj radionici za popravku malih kucanskih aparata, dok je Munevera u starackom domu kao pflegerin - njegovateljica. Druzeljubiv i socijalan, Zvonko je svojevremeno u Minhenu bio veoma politicki aktivan. Bio je osnivac i lider Hrvatske seljacke stranke  za BiH u Minhenu. Uz pomoc celnika  HSS-a Bosne i Hercegovine, dr Ive Komsica, trudio se da u ono nacionalno ostrasceno vrijeme podstakne viziju suzivota zasnovanog na liniji umjerene politicke opcije.

                       -Sve su to sada lijepe uspomene. Danas sam okrenut svakodnevnim obavezama na poslu i svojoj obitelji. Ostavio sam politiku politicarima! - smije se kroz brkove koji su izgleda njegova konstanta od predratnog Doboja do danas. - Jedino po djeci vidimo kako starimo i kako vrijeme leti!

  

                       A djeca su vec odrasli ljudi. Kcerka Rozalija govori cetiri jezika. Zavrsila je studij engleskog i spanskog :- Radim u PeopleSoft-u, americkoj softversko-provajderskoj kompaniji.
Posao je fantastican, kolege su “strava”, a prevodim softverske upute i instrukcije s engleskog na njemacki (dokumentaciju, grafike itd.). Istovremeno, pripremam se za polaganje drzavnog ispita. Nakon Staatspruefunga, zvanicno cu postati njemacki sudski prevodilac !

                         Sin Vedran je zavrsio fakultet elektro-tehnike. Sada radi kao inzenjer na ispitivanju i razvoju novih produkata u minhenskoj kompaniji Freescale Semiconductor.

                         - Bili smo nedavno u Bosni. Nama iz Njemacke to nije daleko, ali malo je mojih drugova tamo ostalo - kaze Vedran.-Uglavnom, dogovorimo se, pa se onda nadjemo u Starom Gradu, ispod nase Gradine. Ovaj put bio sam sa Larom Hifziefendic, studira u Manhajmu, te sa Alenom Cickom, Alenom i Bojanom Nikic, Zvonkom Kordicem i Harisom Hadzovicem…

 

 

 

 

                          A sta je sa Munjom, kako ona bez dirigentske palice i muzike?

                         -Ne dirigujem, ali bez muzike ne bih mogla. Kupili smo piano da malo “otkocim” prste, a pravo zadovoljstvo mi predstavlja sviranje u jednom minhenskom orkestru. Vec dvije godine sviram sa njima mandolinu. Redovno nastupamo sa djelima klasike i italijanske renesansne muzike. Nedavno smo svirali Stojberu i ostaloj bavarskoj politickoj i  kulturnoj eminenciji u Bayerishe Hofu.

                         - Naravno, sa toplinom se sjecam dobojskog hora i svog kolege profesora, pokojnog Ese Krese, koji je komponovao pjesmu “Mi znamo sudbu”Alekse Santica za horsko izvodjenje. Jos uvijek nenadano zapjeva u meni ta melodija, kada se sjetim svih onih milih djevojaka i mladica iz dobojskog hora, koji se se rasuli sirom svijeta…

                                          

                                      Snaga je nasa planinska rijeka,

                                                Nju nece nigda ustaviti niko!

                                                …Mi znamo sudbu!

                                                Sudbu!

                                                Su-u-u-dbu!

 

 

Napisao Mirko Jelec
Nase novine 2005 // www.tipura.com