Olivije VlajkoviC (Pert, Australija) - dizajner nase najposjecenije Internet press-stranice

 

 

 

“DO-BOY” ZABILJEZIO PET MILIONA POSJETA

 

 

 

 

Pert (Perth) je najusamljeniji veliki grad na svijetu. Ima million i 300.000 stanovnika, a odvojen je pustinjom i okeanskom daljinom od 1700 milja (2.735 kilometara) od prvog veceg grada. Lociran je na zapadnoj australijskoj obali. Blizi mu je komsiluk Singapur, nego Sidnej. Daleko, stvarno je daleko, na kraju svijeta. E sad zamislite ovo: svakog dana sest hiljada ex-Jugoslovena putem Interneta posjeti Pert !!!

                   Sta je to na Petom kontinentu, u dalekoj daljini, toliko privlacno  nasim ljudima?

Da nije opet na pomolu zlatna groznica, koja je na pocetku stoljeca promijenila lik tog grada? Da se mozda nese ponoviti ona jagma za skupocjenim mineralima iz 70-tih, kada je svjetski kapital zapljusnuo Australiju i u Pertu, na obalama rijeke Svon (Swan) podigao silne nebodere, koji su danas - kako kazu - poluprazni?

                 

                    Odgovor je posve neobican, ali i jest razlog za ovo kazivanje. U Pertu, na nekoliko servera, tj. IP- adresa, pohranjena je jedna od nasih najposjecenijih web-stranica! Zove se “The press express”! Posjetiocima nudi 685 linkova stampe ili tiska, portala, casopisa, svjetskih i domacih press- agencija. Ovaj sajt pruza bukvalno sve sto zelite znati od Vardara do Triglava, od Drave do Jadrana, od Istre do Banata, od ljubljanskogDela” do “Utrinskog vesnikaiz Skopja, odGlasa Slavonije” do rijeckogNovog lista”, odMadjar so-a” iz Novog Sada do splitskeSlobodne Dalmacije”. To je prvi i ubjedljivo nas najbolji i najkompletniji indeks press i medija linkova. Na dnu stranice, sitnim slovima pise “design  Do-boy”.

                    Ko je taj Do-boj(lija) koga citaoci on-line stampe ne mogu zaobici?

 

 

 

 

 

 

 

 

                    Zove se Olivije Vlajkovic. Sin Mome Vlajkovica, dugogodisnjeg direktora dobojske pekare i majke Zdenke, profesorice u Ekonomskoj skoli, odrastao je u onom drugom soliteru, iza stare benzinske pumpe, a poznat je i po nadimku Maca.

                    -Otvoren sam za svaku saradnju, bezrezervno, i spreman sam za svaki tvoj projekat - odgovara na mail i molbu za ovaj zapis. -Jedini mi je minus da imam malo slobodnog vremena!

                    Pronadjosmo, ipak, prostor i vrijeme da podijelimo zajednicka sjecanja na doba kada je Maca jos kao gimnazijalac bio muzicki saradnik “Pop-lita”, najslusanije emisije  Radio-Doboja. Kasnije je nastavio sa muzikom, te imao i sopstvenu rok-grupu u kojoj su svirali Tvrtko Josipovic, njegov brat Vlado, te Rosko Elvis i Zeljko Bolesnikov. Divne li mladosti!

                    - Da nije bilo nesretnog rata, nikada ne bih otisao iz rodnog grada!

                    -Mogao bih napisati knjigu o dogadjajima iz 92-ge, jer je to bila prelomna godina mog zivota, vrijeme u kome sam morao napustiti Doboj. Prije odlaska za Australiju, proveo sam po sest mjeseci u Cehoslovackoj i Sloveniji. U Pert sam stigao u avgustu 1993. Evo, preko deset dugih godina zivim u jednom od najizolovanijih gradova na svijetu, jer  do najblizeg veceg grada, kao sto su Adelaida ili Melburn avionom se leti tri i po - cetiri sata. Pert je, inace, na obali Indijskog okeana, sa predivnom klimom i najvesom koncentracijom australskih bogatasa.

 

-Jesi li usamljen? Ima li nasih Dobojlija u blizini? Cime se bavis?

-Nema nas puno, ali da nabrojim neke. Ovdje su jos i Esad Djulbic

bivsi fudbaler dobojske “Sloge’, Suad i Nura Bukvic, Mirza Kecanovic, Mirsad Sarajlic, Dinko “Zuti”, bivsi kajakas sa Usore, te Lazo i Sehija Uzelac. Ima nas, dakle, svuda. Moj brat Vladimir zivi sa familijom u Svedskoj, u okolini Stokholma. Radi kao kompjuter-programer. S njim se nisam vidio od marta 93-ce. J… ga, takav je zivot. No, vazno je da smo zivi i (nadam se) mentalno neosteceni. Svoje najbolje godine provodimo tamo gdje najmanje zelimo, radeci (uglavnom) ono sto najmanje volimo…Sto sam vise ovdje, sve mi se vise vraca nazad u Doboj. Ponekad mi je stvarno dosta ovog zaista trulog ZAPADA na Dalekom  istoku. Tesko da imam zelju za bilo sta. Neki to zovu apatija ili tiha patnja. Nema ovdje radosti, moj drugar,bogami ti kazem!

 

 

 

 

Olivije Vlajkovic - Maca, dizajner naseg najposjecenijeg press-weba sa svojom familijom: suprugom Sanjom, kcerkom Vanesom i sinom Vedranom

 

 

 

 

 

                  - Sto se tice posla, to je mogu reci klasicna prica, koja manje-vise pristaje svima nama, na raznim stranama svijeta. Po dolasku, dakle, krenuo sam sa ucenjem-usavrsavanjem jezika. Zatim su krenuli prvi poslici, regularni i oni “na crno”, zatim opet razni kursevi i opet kao malo bolji poslovi, da bih se zadnje cetiri godine “zabavljao” vozeci taksi. Nista spektakularno, ali se bar moze pristojno zivjeti. Supruga Sanja, sin Vedran(12) i kcerka  Vanesa(6), nasuprot meni, vole ovo toplo i suncano (ljeti vrelo) podneblje. Ne osvrcu se na moja stalna upozorenja o velikoj “ozonskoj rupi” iznad Australije. Interesantna i  nazalost istinita informacija je da u Australiji od raka koze godisnje umire nekoliko hiljada ljudi…

                         Ajd’ necemo sad strasiti ljude, kad ce svaki turisticki vodic hvaliti Pert kao grad sa najvesim brojem suncanih dana, grad sa najvecom i najboljom “kolekcijom” britanske kolonijalne arhitekture 19.vijeka, grad sa najljepsim plazama, laganim nacinom zivota, okrenutim vise ka vodi i uzivanju, kupanju, surfanju, jedrenju… Mozda ce ga ubuduce pominjati i kao grad u koji, putem Interneta, najcesce svracaju ex-Jugosloveni svih nacija i nacionalnosti, da “pokupe” link za neku svoju novinu ili magazin.

                        -“The Press Express” je namijenjen svima, a ja sam ga intimno posvetio Dobojlijama,  u znak sjecanja na moje  tragicno preminule prijatelje Maria Milenovica i Maju-Maidinu Elezovic.

                 Svijet kompjutera i Interneta preobrazio je planetu i darovao nam ovu carobno (ne) stvarnu sliku: svaki put kad posjetioci kliknu na neku od ovih domena

                                             www.doboj.cjb.net

                                             www.expres.tk

                                             www.press.shorturl.com

 

signal prvo putuje u Pert, pa se onda vraca na prostor bivse Juge, nostalgicarske tuge.

          . Od oktobra 1998. “The Press Express” svakodnevno posjecuje prosjecno pet-sest hiljada gradjana bivse Jugoslavije, tragajuci za svojom stampom, magazinima, muzikom, razonodom i razbibrigom. Kompjuter iz Perta povezuje ih sa web-stranama novina, radija i televizije, automobilizma, sporta, svijeta  kompjutera, filma, fotografije, videa i stripa, umjetnosti, kulture i nauke, medicine, zdravlja i porodice, astrologije i horoskopa, pa sve do avio-transporta i extra (“bezobraznih”) sadrzaja. Znamo, radoznalost se vas pridruziti brojnoj, milionskoj Internet publici. Na toj se stranici nalazi i link za web-izdanje “Nasih novina”. Od oktobra 1998. do danas web-dizajner Olivije Vlajkovic, koji se potpisuje imenom DO-BOY, zabiljezio je  preko pet miliona posjeta!!!

 

 

 

 

Napisao Mirko Jelec

 

 

Nase novine 2005 // www.tipura.com