Ratko Karabatkovic - Ohajo, Amerika

 

 

ODLAZAK IZ NOVINARSTVA - DEFINITIVAN!

Ratko Karabatkovic, novinar posljednje generacije “Glasa komuna, bio je predstavnik zagrebacke skole novinarstva. Razlikovao se od drugih, ne samo po svom akcentu, vec i po osobenostima i obicajima koje je unio u redakcijski zivot.

                 Njegova supruga Ljiljana Gostimirovic svakako je najzasluznija sto je Karabatkovic postao dobojski zet i sto je izPoleta” i “Vjesnikastigao na stranicenaseg tiska”. U njegove specificnosti spadala je produhovljenost konverzacije i traganje za socnijim izrazom novinarske recenice.

                  O da! Bio je u ono vrijeme prvi i jedini dobojski novinar na biciklu! Sa koznom torbom o ramenu, jedino je dobrim prijateljima bilo jasno da se sem biljeznice u njoj krije i - sahovska garnitura! Nakon zavrsenog rukopisa, znao je sate i sate provoditi kao pasionirani sahista, odmjeravajuci na crno-bijelom polju snagu sa nekim od kolega ili prijatelja redakcije  (Bosko Jelic, Ferid Cehic i Stipo Kljaic bili su najcesce “zrtve”.)

                   Ratko Karabatkovic je bio jedna veoma, veoma ineteresantna i zanimljiva osoba. Da li jos uvijek uspjesno izbjegava pat-poziciju i na kom polju sada vodi bitku?

 

                    -Eto mene medju zivima! - bile su mu prve rijeci nakon sto se nismo culi punih sedam godina. Sreli smo se nakratko u Njemackoj. Ratko je proveo u Bavarskoj sest i po godina,  u mjestu Au, sjeverno od Minhena. Ljiljana  je vec drugog dana po dolasku dobila posao u svojoj zubo-tehnickoj struci, a Ratko se snalazio. Onda su, kao i brojni drugi, u okviru programa mjesovitih brakova, stigli do Amerike, do Klivlenda u drzavi Ohajo.

 

                  - Stedi rijeci! - diktira u slusalicu vaznu uputu za ovaj zapis koji je on trebao ispisati  svojom rukom.Ali..

                  - Nista ne pisem od 1992. Kada sam otisao iz Doboja, stavio sam tacku na dio zivota iza sebe. Prestao sam postovati novinarstvo! Sve ono sto se desavalo u ratu i oko njega srusilo je svaku moju iluziju o toj profesiji.  A ovdje u Americi sam prestar da u novinarskoj struci pocinjem iz pocetka.Radim, inace, u bolnici Cleveland Clinic. Zadovoljan sam. Ljudi me postuju. Imam dobro zdravstveno osiguranje i dosta drugih benificija. I kad spojim subjektivno sa objektivnim, drzim da je moja odluka o definitivnom odlasku iz novinarstva - konacna!

 

 

 

Ratko Karabatkovic: “Prestao sam postovati novinarstvo!”

 

                  - Posvetio sam se familiji i sahu - nastavlja kroz osmijeh. - Da! To je postalo kao alkohol! Redovito igram putem Interneta sa protivnicima iz cijeloga svijeta. Necu da se hvalim, nekad dobijam - nekad gubim!

    

                   Ratkova supruga Ljiljana, kako se pokazalo, ima zanimanje ciju diplomu priznaju sve zemlje svijeta. Nakon dvije sedmice po dolasku, dobila je posao i u Americi:

                  - Bila sam, izgleda, vizionar nase sudbine kada sam u svojoj 15-toj godini odlucila biti zubo-tehnicar i kada  sam se upisala u prvu generaciju te skole u Sarajevu.  U ovoj struci - kako procjenjuje Ljiljana - odmah se najocitije utvrdi znas li ili ne znas raditi. Nakon Njemacke, morali smo u Americi ponovo krenuti ispocetka. Imamo dvoje djece, dva sina kojima valja osigurati buducnost . Najveca utjeha u svemu su uspjesi nase  djece.


 

Web-dizajner Ogi Karabatkovic

 

 Ogi je zavrsio prvu godinu na koledzu. Studira elektro-tehniku i computer science, a Ivor, koji je imao samo tri godine kada smo otisli iz Doboja, stigao je do srednje skole! U familiji, inace, imamo jos jednog novog clana. Moja sestra Mirjana, koja je ostala u Njemackoj, ponovo se udala i u 41-voj rodila prelijepu djevojcciu  koja sada ima cetiri godine. Djeca rastu.

 

                  -  Prosle godine kupili smo kucu u Lejkvudu, pristojnoj gradskoj cetvrti i sada smo u gvozdenoj finansijskoj disciplini - smije se Ratko, pokazujuci kako jos uvijek suvereno vlada recenicom i novinarskim izrazom.

                 - Cekamo americke pasose i necemo ove godine putovati, ali nasa vrata su  otvorena. Za prijatelje ce uvijek biti mjesta!

 

 

 

  

     

Pripremio Mirko Jelec

 

 

Nase novine 2005 // www.tipura.com