Salih Begovic - Milano, Italija

 

NAJSLADJA VODA SA SVOG IZVORA
                Salih Begovic je stigao u novinarstvo kao zapazeno pojacanje iz prosvjete. Bio je to zapravo logican slijed - nakon visegodisnje saradnje, napokon se bio odlucio za profesionalni angazman. Proveo je petnaest godina za pisacom masinom. U ono cuveno vrijeme samoupravljanja i tzv. nagradjivanja prema rezultatima rada, Salih Begovic je bio na vrhu top liste najproduktivnijih novinara “:Glasa komuna”. Ponekad se cinilo da su kompletan broj novina ispisali on i pokojni Ivica Trtanj iz Posavine.

                Znao je sa ljudima. Ponio je iz svojih pedagoskih dana  divnu  osobinu neposrednosti i ostvarivanja lakog kontakta. U njegovoj novinarskoj biografiji  nema teme i oblasti koju nije dotaklo njegovo pero. U zrelim novinarskim godinama, Salih Begovic je jednim zamahom iz regionalnih “preplivao” u republicke vode, presavsi iz “Glasa komuna” u sarajevske “Privredne novine”. Istovremeno, bio je spoljni saradnik i dopisnik beogradskih Vecernjih novosti i sarajevskih Vecernjih novina.

                 U proljece 1992. bio je bez ikakvog osnova uhapsen i gotovo do smrti pretucen u dobojskom SUP-u. No, i u to zlo vrijeme, bilo je postenih i hrabrih, koji su mu spasili glavu.

                 O zavicaju, novinarstvu, familiji  i zivotnoj sudbini, kazivanje iz prve ruke: 

 

 

 

                  - Prije profesionalnog bavljenja novinarstvom, deceniju i po proveo sam radeci u prosvjeti, u selima Krnjina. Prvo Ljeskove Vode, a potom Tedin Han, Jelanjska, Dragalovci, Grabovica i Rudanka. Ljepote ovog kraja, tezak zivot mjestana bez struje i puteva, pametna djecica i, naravno, svakodnevni dogadjaji u planinskim zabitima, pobudili su u meni zelju da o tome pisem. Tako sam vec u ranoj mladosti poceo objavljivati tekstove u brojnim novinama.

                  Moju nadarenost zapazio je Savo Petrovic, iskusni novinar i u to vrijeme odgovorni urednik “Glasa komuna”. On me je “nagovorio”  da se novinarstvom pocnem profesionalno baviti. Teska srca  ostavio sam ucionicu i 1977. presao u “Glas komuna”. Na samom pocetku moje novinarske karijere, imao sam srecu da mi bas on bude ucitelj u ovom teskom i odgovornom poslu. Savo je novinarstvo poznavao bolje od profesora koji su na fakultetima skolovali novinare. Svoje znanje nesebicno je prenosio na nove kolege. Osim njega cinili su to i iskusni novinari poput Ferida Cehica, Boska Jelica, Pavla Stanisica, Kasima Derakovica, Slobodana Babica, Osmana Kikica…
Veterani: Salih Begovic, Ferid Cehic, Osman Kikic i rahmetli Smail Terzic

 

                   Za 15 godina profesionalnog rada u novinarstvu napisao sam i objavio na hiljade tekstova, ne samo u “Glasu komuna”, vec i u brojnim novinama i revijama sirom tadasnje lijepe Jugoslavije. Radio bih to i dan-danas  da nije dosao prokleti rat. Posljednje tekstove objavio sam u prvomajskim izdanjima 1992. godine. Od tada pa do pisanja ovog teksta nisam napisao ni jednu jedinu rijec. Bilo je ponuda, ali ja sam tako odlucio. Uvijek sam pisao samo istinu, a ona je nestala izbijanjem rata. Slicno meni, ucinila je i vecina kolega koji su istinu i novinarski kodeks smatrali svetim zakonom.
Iz albuma uspomena: Caslav Vasiljevic, Slobodan Babic, Osman Kikic i Salih Begovic

 

 

                   Prvog dana rata u Doboju bio sam uhapsen. Odveden sam u zatvor gdje su me na mrtvo pretukli. Dozivio sam maltretiranja kakva se ne mogu opisati. Sreca je htjela da moje bacene dokumente nadje jedan od inspektora koji me dobro poznavao, pa sam u zatvoru boravio samo dva dana. Po izlasku, mjesecima sam bolovao. Fizicki bol je nestao, ali dusa boli i dan - danas.

 

                    Nekada, izvrsavajuci novinarske zadatke, znao sam osvanuti u Posavini, a kuci se vratiti iz Teslica, Tesnja ili Maglaja. Moja pisaca masina do kasno u noc budila je ukucane i komsije. Izbijanjem rata krug kretanja se sve vise smanjivao. U pocetku se smjelo prosetati gradom s prijateljima, poznanicima. No, kako je rat odmicao, taj krug se suzavao i sav moj svijet sveo se na stubiste zgrade u kojoj sam stanovao. Na sresu, imao sam najbolje komsije na svijetu. Krili su me prilikom cestih racija i pomagali u svakom pogledu.

                   Moja Borka preuzela je obavezu hranioca i  branioca porodice. Kad bi ujutro odlazila na posao, rastajali smo se sa zebnjom oko srca. Strahovala je da li ce me zateci zivog. Strahovao sam i ja, jer mnogi sugradjani su ostajali  na ulici pokoseni gelerima granata…

Begovici na okupu - uskoro stize i trece unu~e

 

 

                   Danas sa suprugom Borkom zivim u Milanu, u Italiji. Skoro ce decenija kako smo ovdje. Djeca su otisla prije nas. Sin Mirsad napustio je uoci rata studij novinarstva u Sarajevu i posljednjim autobusom “Bosnaprevoza” koji je otisao iz Doboja za Minhen, otputovao je za Njemacku. Prije odlaska rekao nam je:

                   - Ja moram ici. Rat samo sto nije poceo. Moracu uzeti pusku, a u koga je da pucam?

                    Shvatili smo ove njegove rijeci. Dijete iz mjesovitog braka!

                     U bijelom svijetu nasao je posao i svog zivotnog saputnika - Oliveru iz Grabovice. Podarili su nam dvoje prelijepe unucadi, a uskoro ocekujemo i trece. Sada zive i rade u Insbruku, u Austriji.

                    Kcerku Zvjezdanu otpremili smo u svijet kada je imala nepunih 15 godina. Morala je otici. Zlikovci i granate nisu gledali na godine. U Milanu su je prihvatili iz Borkine familije, Gordana i Dragan Mihalji. Tu je zavrsila petogodisnju gimnaziju, a studije farmacije nastavila u Insbruku. Sada je medju najboljim studentima zavrsne godine. Ove jeseni odlazi na jednogodisnji studij u Nju Orleans u Americi. Potom je, kao poliglotu i magistra farmacije, s diplomama ova dva svjetski poznata univerziteta, ceka posao.

                     Borka i ja radimo. Imali smo srecu da po dolasku u Italiju nadjemo stalno zaposlenje. Istina, daleko od poslova za koje smo se skolovali i radili u nasem lijepom Doboju, u lijepoj nasoj Bosni. Od svog rada uspjeli smo Zvjezdani obezbijediti solidne uslove skolovanja, kupiti stan u Milanu i zivjeti standardom kakvim zive vecina Italijana.

                     Jos godinu - dvije pa se vracamo! Nas dvoje. Djeca nece. Njih malo sta lijepo vece za rodni grad iz koga su protjerani da najljepse godine djetinjstva i mladosti provedu u tudjini.

                     Za godisnji odmor dolazimo kuci, u Doboj. Ovog ljeta posjeticu, po prvi put od izbijanja rata, i rodnu mi Malu Bukovicu. Sada, napokon, i tamo smijem otici. Na zgaristu rodne kuce, cuo sam, izrasla je lipa. Odmaracu se u njenoj hladovini i piti vodu sa izvora odakle su pili i moji pradjedovi.   

             

 

 

Pripremio Mirko Jelec

 Nase novine 2005 // www.tipura.com