Dobojlija Sergej Kreso snimio film u Nizozemskoj

 

 

                                SIMFONIJA BOSANSKOG SVIRACA

 

 

          Jos se nisu upalila svjetla u kino-dvorani, jos promicu imena na odjavnoj spici, a gromoglasni aplauz kao da bi htio produziti sekvence upravo odgledanog

filma. Ocito, publici se veoma dopao, a ova scena vidjena je u prepunoj dvorani Studentskog centra, na nedavno odrzanom Zagrebackom film festivalu. “Strani” film dosao je u Zagreb iz Nizozemske  pod imenom “Symfonie voor een Straatmuzikant” a snimio ga je Dobojlija  - Sergej Kreso!!!

 

Sergej Kreso – autor uspjesnog dokumentarca

 

 

       

 

         U moru nasih lokalnih vijesti koje su svakodnevno zapljusnute valovima beznadja i depresije, evo konacno dvije lijepe: Zagreb film festival organizirao je Dobojlija Boris T. Matic, a iz dijaspore u glavni program stigao je sa svojim prvim dokumentarcem Sergej Kreso. Na festivalu  je pred oko 15.000 posjetilaca prikazano  pedesetak filmskih naslova iz 30 zemalja svijeta. Imajuci takva svoja dva predstavnika,bez ikakvog pretjerivanja, dobojska raja bi trebala biti ispunjena radoscu i ponosom.

        Boris, sin Tadije Matica, visegodisnjeg rukovodioca u “Doboj-putevima”, zapoceo je  takodje (kao i Garo) svoj “hod po mukama” u emisiji za mlade “POPLIT” Radio-Doboja.Danas je jedan je od onih cijenjenih, agilnih stvaralaca koji su potaknuli  novu dimenziju i  nove oblike dijaloga u kulturnom zivotu Hrvatske. Nakon sto je zajedno sa poznatim rediteljem Rajkom Grlicem stvorio Motovunski film festival, napravivsi u malom istarskom gradicu internacionalnu filmsku atrakciju, Boris  Matic se prihvatio posla da Zagrebu pribavi dostojno ime u svijetu filma. Sudeci po odjecima i zainteresiranosti filmskih autora, ide mu od ruke. Ove godine najbolji dugometrazni film “Slijepo okno” stigao je iz Kine, kratki film “Kava i cigarete” iz Rumunije, a dokumentarac “Kontrolna tocka” iz Izraela.

 

 

 

Boris T. Matic – direktor Zagrebackog film festivala

 

 

 

        O ovom drugom Dobojliji, koji se takodje silom prilika otisnuo od zavicaja u vrijeme rata, “Nase novine” su vec pisale. Sergej Kreso, prijateljima poznatiji kao Garo, rodjen je 1963.godine, sin je kompozitora Ese Krese, profesora Gimnazije i muzickog urednika Radio-Doboja, koji je nakon teske bolesti preminuo u izbjeglistvu  1999-te godine. Garo je jos iz gimnazijskih dana poceo saradjivati u emisiji za mlade “POP-LIT”, da bi kasnije upisao studij novinarstva na Fakultetu politickih nauka u Sarajevu. Pored studija, bavio se muzikom i svirao u brojnim sarajevskim bendovima, od kojih je najpoznatija grupa Elvisa J. Kurtovica, sa kojom je snimio album “Wonderful World of Private Business”. Sa diplomom u dzepu poceo je raditi kao saradnik na Radio-Sarajevu, da bi 1989. dosao u Radio-Doboj. Rat nije prekinuo njegovu novinarsku karijeru. Po dolasku u Nizozemsku 1993., zavrsio je skolu za “Public relations” i zaposlio se u lokalnoj upravi Heythuysen. Nedugo potom potpisuje ugovor sa RTV “L1” u Maastrichtu. Na istoj radio-stanici  pokrece, uredjuje i vodi veoma slusanu emisiju o dzezu “Groove time”, da bi 2002. presao na mjesto urednika aktuelno-informativnog programa RTV “Omroep Brabant” u Eindhovenu. Prosle godine radio je na  knjizi o politickom azilu u Nizozemskoj “Nee heb je, ja kan je niet Krijgen”, da bi onda zapoceo projekat na svom prvom filmu.

              

               Prije no sto kazemo nesto vise o tom ostvarenju, valja citaoce podsjetiti na milje u kome je ono nastalo.  Garina nova domovina je na ovogodisnjoj listi zemalja sa najvisim standardom zivota rangirana na petom mjestu, nakon Norveske, Svedske, Australije i Kanade. To je zemlja sa najvecom gustinom naseljenosti i najnicom nadmorskom visinom (cak i ispod razine mora) zbog cega je i dobila ime Nederland – Nizozemska. Kada je nazivaju Holandija, njeno ime je posljedica velikog povijesno-geografskog neporazuma, jer taj naziv oznacava samo jednu provinciju, pa se iz drugih krajeva, posebno Brabanta i Limburga, ljute kada ih pod imenom Holandija predstavljaju u svijetu.

            Cak i maloj djeci  poznati su po svojim vjetrenjacama, kilometarskim nasipima i kanalima, tulipanima i drvenim cipelama, a malo vecoj djeci po cuvenom siru i jos cuvenijem pivu Heineken i Grolsch, i – izrazitoj socijalnoj toleranciji. Liberalizam Nizozemske cesto se pominje u svijetu, pocev od prava na eutanaziju, uzivanja narkotika do legalizirane prostitucije. Na listi “cudesa” su i dva glavna grada. Amsterdam je zvanicni glavni grad po ustavu, dok je Hag, ipak glavniji, jer je sjediste vlade i administracije, a i jednog suda punog negativaca sa Balkana. Eto, u takvom geografskom i socijalnom okruzenju, a indirektno potaknut nasim ratom i izbjeglistvom, nastao je film “Simfonija za ulicnog sviraca”.

 

 

 

Flautist Faruk Katrabegovic – glavni protagonist filma

 

 

 

          

            - Poetkom ljeta 2003. dobio sam poziv Holandskog udruzenja novinara i pisaca izbjeglica “On File” da ucestvujem na konkursu koji su oni raspisali trazeci ideje za dokumentarni film – uvodi nas Sergej Kreso u  filmski sinopsis. -Razmisljajuci o eventualnoj temi filma, sjetio sam se jednog susreta koji sam prije tri-cetiri godine imao sa Farukom Karabegovicem, nekadasnjim flautistom Sarajevske filharmonije. On zivi ovdje u Holandiji vec devet godina. Tokom boravka u centru za izbjeglice, ocekujuci da se rat u Bosni zavrsi, poceo je svirati na ulici. Medjutim, deset godina kasnije Faruk je jos uvijek ovdje i jos zaradjuje svoj kruh kao ulicni muzicar.

Nisam ga znao od prije. Sreo sam ga pukim slucajem u Roermondu, na jednom trgu, gdje je svirao djela Bacha, Mozarta i drugih klasika. On je kroz protekle godine izrastao u pravu lokalnu atrakciju. Svi ga u tom gradu znaju, cak su i ponosni na svog ulicnog muzicara, ali malo njih zna da je Faruk nekada zivio sasvim drugaciji zivot. Malo njih zna da je Faruk Karabegovic nekada bio prvi solista Sarajevskog simfonijskog orkestra, da je specijalizirao na Konzervatoriju u Berlinu i da je prije deset godina svirao u koncertnim dvoranama sirom svijeta.

Prica o covjeku koji je s vrha drustvene ljestvice dospio doslovce na ulicu, a koji opet sa nevjerovatnom snagom, pa cak i dozom autoironije nastavlja dalje, pronalazeci ljepotu i novi smisao u zivotu, pa eto i u poslu ulicnog muzicara, ucinila  mi se kao dobar predlozak za dokumentarni film.

           -Ziriju konkursa se ocito ta ideja veoma dopala?

          - Da. Nakon par mjeseci dobio sam poruku u kojoj su me obavijestili da je moj sinopsis izabran kao najbolji i da mi se odobravaju sredstva za snimanje filma.Bila je to sjajna prilika da iskoristim znanje i iskustvo koje sam godinama sticao radeci kao novinar. Imao sam potpunu slobodu pri snimanju i montazi filma, tako da sam uz svesrdnu pomoc kamermana i montazera Wesam Kareema film doveo do kraja za (samo) cetiri mjeseca. Snimali smo na cetiri lokacije. Prvo na ulicama Roermonda gdje Faruk inace svira, potom u njegovoj kuci u Thornu, zatim u rodnoj kuci Ludwiga van Beethovena u Bonnu, u Njemackoj, do koje Faruk “zapuca” biciklom, dakle nekih 150  kilometara, da bi posjetio rodno mjesto velikog kompozitora i kao vjernik nakon posjete svetilistu, vratio se svojoj kuci ispunjen vjerom i pozitivnom energijom. Posljednje kadrove snimali smo  u prelijepom teatru ‘De Oranjerie’ u Roermondu. Film je montiran u studiju On File-a u Amsterdamu.

“Simfonija za ulicnog sviraca” je, kao prava simfonija, sastavljen iz cetiri stava. U svakom od ta cetiri dijela biva pod lupu smjesten jedan aspekt Farukovog zivota. U prvom dijelu centralna je tema posao ulicnog sviraca, u drugom su to Farukova sjecanja na Sarajevo i rat, u trecem nas on uvodi u svijet svojih snova i ideala, a u cetvrtom dijelu Faruk pokusava da sagleda ono sta se s njim i njegovim zivotom desilo.

Premijera filma je bila u maju ove godine na godisnjoj skupstini tog udruzenja novinara i pisaca izbjeglica.

        - No to nije bio kraj ove filmske price?

        - To je trebalo da bude kraj price o mom filmu. Medjutim reakcije su bile jako pozitivne. Film su vidjeli i ljudi koji su me “natjerali da ga posaljem u svijet”. Prije svih knjizevnik Nino Calica, moj dobar prijatelj, brat rezisera Pjera Zalice, kao i Rada [esic, koja je kod nas jos prije rata radila sjajne dokumentarne programe i filmove, a trenutno je clan zirija nekoliko evropskih filmskih festivala. Poslusavsi njih poslao sam film na nekoliko festivala i pozivi su poceli stizati.

Tako je film prikazan u oktobru na Zagrebackom filmskom festivalu, a sada u novembru slijede Festival dokumetarnog filma DokMa u Mariboru, te Film Front Festival u Gorinchemu, ovdje u Holandiji.

Intreresantno je da su vijesti o “Simfoniji za uli~nog sviraca” doprle i do mnogih Dobojlija koji sada zive  sirom svijeta i koji su mi se javili cestitajuci na uspjehu filma, usput uspostavljajuci kontakt koji vec citavu deceniju nismo imali. Hvala im.Bobo i Garo – “Poplitovci” i nekadasnji poletarci Radio-Doboja

 

 

 

Napisao Mirko Jelec

 Nase novine 2005 // www.tipura.com