Sergej Kreso – Echt, Holandija

 

NOVINAR U ZEMLJI LALA
               Evo da krenem od svojih novinarskih pocetaka. Oni su se desili krajem sedamdesetih, a za njih je dobrom mjerom 'kriv' Mirko Jelec. Kao ucenika drugog razreda Gimnazije pitao me da li bih jednom sedmicno birao muziku za emisiju Pop-lit. Naravno, odusevljeno sam pristao i zakoracio po prvi put u prostorije Radio Doboja, a ne sumnjajuci nista, i u svoju buducu profesiju. Sjecam se Mirko mi jedne prilike u sali rekao: “Garo, novinarstvo ti je kao suga. Kada je jednom fasujes, tesko je se rijesiti”.U mom slucaju, bolest je postala neizljeciva!

               Počeo sam kao muzički saradnik Pop-lita, da bih u narednim godinama sve cesce pisao tekstove za emisiju i snimao tonske priloge. To je vec bilo u vrijeme kada je M.J. poceo raditi kao dopisnik Radio Sarajeva, a pokojni Dobrivoje Seslija je preuzeo njegovo mjesto  urednika i voditelja Pop-lita.

 

               Po zavrsetku Gimazije doslo je vrijeme i za konacnu odluku: sta raditi u zivotu, koji poziv izabrati? S obzirom da sam rado i dosta dobro pisao, te da me novinarski virus, kao sto je Mirko predvidio, vec poprilicno zarazio, odlucio sam se za novinarstvo. Pocetkom osamdesetih upisao sam se na studij novinarstva na Fakultetu politickih nauka u Sarajevu. Osamdesete su u Sarajevu zbilja bile fantasticne. Olimpijada, novi primitivizam, Top-lista nadrealista, Audicija, uspjesi sarajevskog filma i Kusturice su samo neki od dogadjaja i institucija koje su u to doba Sarajevo ucinili stvarnim kulturnim centrom tadasnje Jugoslavije. Kao clan grupe Elvis J. Kurtovic, a nesto kasnije i Gino Banana gdje sam svirao bubnjeve, imao sam i sam priliku na neki nacin ucestvovati u tome. Pred kraj studija, negdje 1987. profesorica Vlatka Krsmanovic (predavala je novinarsku praksu) me uputila u Radio Sarajevo gdje su trazili par studenata koji bi radili za aktuelno-informativni program. Tako sam stigao u privrednu redakciju gdje sam proveo narednih godinu i po. Tako sam u tim osamdestim u Sarajevu zivio zivot na dva kolosijeka - kao novinar i muzičar. Ovaj period mog zivota je bio veoma znacajan za mene i ostavio je jak pecat na mom ljudskom i profesionalnom razvoju.

 

image005

Sergej Kreso – snima dokumentarac u Holandiji

 

 

                  Sa Biserkom, Dalmatinkom predivnih zelenih ociju, koja je iz Zadra dosla u Sarajevo studirati veterinu, ozenio sam se 1988. da bismo dvije godine kasnije dosli u Doboj. Mene brzo primaju u redove Radio-Doboja gdje zaticem tadasnjeg glavnog urednika Zorana Grgurevica, kao i kolege iz redakcije Slavka Rebica, Fafu Kapetanovica, Radmilu Slavuljicu, Sladjanu Kojadinovic, te  tehničare Salka Sahovica, Maria Nikica i Zeljka Krajinu. Ubrzo nakon mog dolaska, redakciju je pojacala i Jasna Dulas. Tada je bilo zbilja divno raditi za Radio-Doboj. Imali smo potpuno odrijesene ruke pri izboru programa, redakcijskoj politici, reklamnoj djelatnosti, izdavastvu… Pored redovnih novinarskih zadataka osnovao sam i omladinsku redakciju sastavljenu od ucenika dobojskih srednjih skola, koja je radila na emisiji za mlade Radio Do-Do. Naime, nakon gasenja Pop-lita, Radio Doboj jedno vrijeme nije uopste imao program za mlade. Tako sam nekako napravio puni krug: od Pop-lita do emisije 'Radio Do-Do'.

                  Bilo je to vrijeme drasticnih i cudnih promjena. Inflacija je bila enormna, socijalizam je pucao po svim savovima, nacionalne partije su preuzimale vlast, a u novinarstvu je vladala nezapamcena sloboda. Radio Doboj kupuje u to doba vecinske dionice od… koga li vec, opstine ili Socijalistickog Saveza?… i postaje nezavisni medij. Cak sam u to doba bio izabran za predsjednika drustva dionicara. Ne pitajte sta je s mojim dionicama? Otisle su u nepovrat kao i sva nasa nadanja da ce nas rat zaobici, da ce nas nekim cudom sudbina postediti onoga sto se vec desavalo Bijeljini, Derventi, Mostaru…

                  Rat me zatekao u maju 1992. u Doboju. Ostao sam, jer sam vjerovao da mi je kao novinaru mjesto u rodnom gradu. Ratna stvarnost je brzo rasprsila moja naivna uvjerenja. U tim zadnjim mjesecima sam imao priliku vidjeti ono sto nisam mogao vjerovati da ce se u tom gradu dogoditi. Ti zadnji mjeseci, te zadnje slike i sjecanja su nesto sto me i dan danas drzi dalje od njega. U proteklih deset godina, koliko sam vani, bio sam samo jedan put u Doboju. Pretproslog ljeta morao sam sasvim neplanirano doci da bih izvadio dokumente koji su mi bili neophodni. Moj boravak je trajao otprilike 24 sata.

                   U Holandiju sam stigao u oktobru 1993. sa suprugom Biserkom i kcerkom Unom koja se 1991. rodila u Doboju. Pola godine proveli smo u raznim centrima za izbjeglice; mislim da ih je bilo cetiri. Pošto je u to vrijeme Holandija bila uvela vanrednu proceduru za izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, nakon devet mjeseci smo dobili trajnu boravisnu dozvolu. Olaksanje, ali i pocetak nove borbe za stan, za diplomu, za posao, za nove prijatelje, za priznanje, za postovanje, za sto i jednu stvar koju si nekad imao, a da je u biti nisi bio svjestan. U toj borbi sam iz svoje ‘prtljage’ vadio sve sto sam nekad u zivotu naucio. Cak sam igrao i rukomet koji sam u Doboju nekad kao dijete trenirao! Bogu hvala pa Holanđani i nisu neka sila u tom sportu, tako da sam cak jednu i po sezonu odigrao za tim koji je nekoliko puta bio prvak države(!?). Svirao sam u orkestrima, davao djeci casove gitare i bubnjeva, zavrsavao skole i kurseve jezika.

 

                   Novinarstvom niti sam se zelio baviti, niti sam vjerovao da je to moguce u jednoj stranoj zemlji i na stranom jeziku. Ali, negdje 1998. dolazim u kontakt s holandskim novinarskim sindikatom (NVJ) koji pokrece inicijativu o stvaranju udruzenja novinara izbjeglica. Tako sam bio jedan od suosnivaca On File, asocijacije novinara i pisaca koji su iz raznih dijelova svijeta kao izbjeglice stigli u Holandiju.

Posredstvom te organizacije dobijam prvu priliku da pokazem svoje novinarsko znanje i iskustvo na Radio-Televiziji L1 u Maastrichtu. Tamo su me  primili izuzetno ljubazno i kolegijalno. Poceo sam kao novinar u aktuelno-informativnoj redakciji. Jednog dana urednik me je pozvao k sebi u kancelariju i rekao: “Znas, slusao sam tvoje intervjue i primjetio samda ljudi s tobom jako lako pricaju. Mozda zato sto primjete da si stranac pa se trude da budu sto jasniji. Ko zna. U svakom slucaju trebalo bi to iskoristiti.”  Tako sam dobio svoju rubriku 'Sergej’s Minuut' (Sergejeva minuta) u kojoj sam intervjuirao slucajne prolaznike na ulici o svakodnevim temama. Sluzeci se svojim specificnim akcentom, kao i mentalitetom koji je za holandske pojmove jako neposredan, uspio sam, po njihovim rijecima, stvoriti osoban stil. I stvarno, ta rubrika koja se u pocetku emitirala dva puta sedmicno prerasla je u svakodevnu emisiju. Radio sam je pune dvije godine sve do mog odlaska iz Maastrichta. Uspjeh 'Sergejeve minute' mi je otvorio druge mogucnosti. Naime tokom cijelog mog profesionalnog bavljenja novinarstvom u Bosni zelio sam se vise baviti umjetnoscu i kulturom, prije svega muzikom. To mi je u Holandiji konacno poslo za rukom. 1999. pokrenuo sam na istoj radio stanici emisiju o jazz muzici. Zove se 'Groove time' i emituje se jos uvijek svake nedjelje u zivo od osam do deset sati navece. RTV L1 i Maastricht napustio sam početkom 2002. kada sam presao na mjesto urednika na regionalnoj radio-televiziji, Omroep Brabant u Eindhovenu. Tamo sam radio do pocetka ovog ljeta. Sada se spremam za snimanje jednog dokumentarnog filma koje bi trebalo poceti ove jeseni.

 

                   Mozda ce nekome sve ovo zvucati kao jedna jako sretna i uspjesna prica, mada je ja sam jos uvijek tako ne vidim. Novinarski svijet ovdje sve vise lici na sportski – u novoj sezoni moras se iznova dokazati i stari rezultati se ne racunaju. A za stranca-dosljaka  pravila su jos rigoroznija. On je ovdje prinudjen da se stalno iznova potvrdjuje, da daje dvjesto posto od sebe. Nemojte me pogresno shvatiti. Daleko od toga da se zalim. Samo ponekad pozelim da predahnem.

 

                    U proteklih deset godina, koliko smo vec ovdje, desilo se mnogo toga.U holandskom gradicu Echt, 1999-te preminuo je moj otac, Esad Kreso. On je tu i sahranjen. Dvije godine nakon njegove smrti dosao je ipak jedan novajlija u naše redove. 23 januara 2001. rodio mi se sin Dorian. Ponekad u sali kazem da smo dugo pokusavali naci musko ime koje blisko zvuzi i nasem i holandskom uhu. Pa kada nam nije uspjelo, nasli smo jedno neobicno i nama i njima.

 

                    O Bosni cesto razmisljam i cesta je tema mojih razgovora i sa Holandjanima, kao i sa nasim ljudima ovdje. Nekada je kudim, a nekada je branim. Uglavnom nikada nisam objektivan i prica o njenoj sudbini me ne ostavlja hladnim. O povratku jos ne razmisljam. Mada me je zivot naucio onoj ‘Nikada ne reci nikad’. Jer da mi je neko nekada pricao…

 

 

 

 

Pripremio Mirko Jelec

 Nase novine 2005 // www.tipura.com