Moje Dobojlije:  Sladjana Bukejlović, glumica

 

 

                                            U ŠEST POPODNE

 

 

 

                              Prepoznala se u Teatru u magazi početkom osamdesetih. Pokret i gluma  su je oplemenili i životno opredijelili. Zalepršala je na dobojskoj pozornici u martu 1991. Vitki, dugokosi, bistrooki leptir blaženog osmijeha poklonio je sugradjanima pozorišnu predstavu “Ukokaj mog muža”, koju je kao diplomski ispit na sarajevskoj Akademiji, u klasi prof. Nenada Dizdarevića i Bore Stjepanovića, pripremila “na drugom kraju svijeta” - u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu. Dvorana je bila puna do posljednjeg mjesta. Bridjeli  su dlanovi od pljeska. Doboj je već imao dvije profesionalne, diplomirane glumice: Senu Mustajbašić i Natašu Ivančević, a htio je da pozdravi i ovu lijepu treću i poželi joj sreću…

 

Sladjana Bukejlović

              

                              Pod crvenim suncobranom, 18 godina kasnije, u kafiću na ćošku Celjske, teško se branim od uzavrelog ljeta i uspomena. Bio sam na toj predstavi i bila mi je posljednja u Doboju: i meni u publici, i njoj na sceni. Čekam Sladjanu Bukejlović sa novim baterijama u mini-magnetofonu. U šest popodne dogovorili smo dva-tri mjeseca ranije, onda kad sam se u Kanadi, pun ponosa, hvalio komšiji Safetu, rodjenom Sarajliji, kako znam tu curu sa televizije. Još je rano, jedini sam gost, mislim kako bi ovoj julskoj vrućini od tehno-zvuka bolje pristajala neka Arsenova šansona. Ali, prošlo je vrijeme džuboksa kad si u kafani mogao zasvirati ono što želiš. Smijem se u sebi jučerašnjoj zgodi u autu, na putu iz Novog Sada za Zagreb. ”Sad ulazimo drugu zemlju. Najvažnije ti je da zapamtiš ovo: ovdje se ljubi dvaput i umjesto ćao kaže se bog! Money se ne zove dinar već kuna. Sve ostalo je isto!”,  savjetuje moja nećaka svog mladjeg brata, odraslog daleko od ovdašnjih običaja, na “zapadnoj tradiciji”. Stigao sam navrat-nanos, na pola dana, u treću zemlju u kojoj se pare zovu konvertibilna marka. Grlim Sladju tačno u šest i velim joj kako mi je “hug” i dlan na ledjima prisniji i srdačniji od moguće zabune sa poljupcima. Leptir se smije i veli kako je još od gimnazije naklonjen anglo-saksonskoj kulturi.

 

 

                              -Bila sam u Americi, vratila se nazad, ali planiram opet dalje!                              

                              Prošlost, sadašnjost i budućnost nisu slučajni saputnici. Sladja je ubijedjeni “jungista”, vjeruje da u nama postoji nesvjesno  a zacrtano, šta smo, ko smo i kuda bismo htjeli. Po Jungu, za razumijevanje ljudske duše neophodno je poniranje u svijet snova, mitologije, religije, filozofije i umjetnosti. Proces individualizacije je neophodan za ispunjenje ličnosti. Ali, gdje je Karl Gustav bio 1992-ge?

                              -Svako od nas ima svoju čergarsku priču. Moja je započela planom da u septembru 1992. idem u Pariz na specijalizaciju. Bila sam dobila stipendiju francuske vlade za jednu školu pokreta. U aprilu odem kod prijatelja u Zrenjanin na nekoliko dana i  zaglavim  nekoliko godina unaokolo “dok se situacija ne smiri”. Od zrenjaninskog pozorišta put me vodio do Sombora (sličan scenario  se ponavljao i pratio me i dalje: otišla sam na par  dana da obidjem tetku, svratila do njihovog lijepog pozorišta i ostala godinu), te  Novog Sada (tu su već bolje prošli, zadržala sam se tek koji mjesec).Turneju sam privela kraju četvorogodišnjim boravkom u Beogradu. Onda mi se neplanirano i nenadano desila Amerika!

Kad ti univerzum pomogne, otvaraju se sva moguća vrata. Vizu sam dobila uz pomoć čarobnih vila. Karta mi je bila otvorena na tri mjeseca, a ja sam u Filadelfiji ostala tri godine!

 

             

 

                              -Mi, “regularne izbjeglice”, prolazili smo kroz razne krize, pa i tzv. kulturološki šok. A ti?

                              - Izbjeglička iskustva sam već bila proživjela u gradovima u kojima sam živjela, dok sam se u  Americi  susrela sa drugačijim izazovima. U moje tri američke godine, imam takav osjećaj, stalo je 30 godina nečijeg života. Baš mi se desila Amerika, a i ja samoj sebi. I emotivno i intelektualno, to otkriće Amerike je ljubav mog života! Bila sam u takvim okolnostima, izložena mnogim stvarima koje nisu dostupne ni mnogim Amerikancima. Imala sam sreću i zahvalna sam za to, ali i samoj sebi što sam bila otvorena da prihvatim novo i drugačije. Bavila sam se mnogim zanimljivim stvarima, a i teatrom, naravno. Ponudjeno mi je da asistiram na svjetskoj premijeri pozorišne predstave “Odabrani (“The Chosen”) u jednom filadelfijskom pozorištu (“The Arden Theatre Company “). Po noveli Kaima Potoka snimljen je osamdesetih godina odličan film sa Maksimilijanom Šelom i Rodom Stajgerom. Nakon uspješnog i nagradjivanog filma, postavljanje tog komada na scenu je bio itekakav izazov. Amerikanci imaju posve drugačiji pristup i koncept postavljanja pozorišne predstave nego što je evropski, po kojem sam školovana.

                              -U čemu je razlika?

                              -Suštinska razlika je u produkciji. Naime, pripreme u fazi tzv. pred-produkcije sa umjetničkim  saradnicima (autorom teksta,  scenografom, kostimografom, kompozitorom) traju šest mjeseci, “workshop”-ovi  sa glumcima se rade i do godinu dana unaprijed.Tek poslije slijedi “casting”, nakon kojeg se ulazi u proces proba koje traju četiri do osam nedelja, u zavisnosti od projekta.To je vrlo intenzivan period sa punim radnim vremenom i kompletnim tehničkim osobljem prisutnim u svakom trenutku. Poštuje se tudje vrijeme i zna se svačije mjesto - svako radi svoj dio posla i sve funkcioniše. Glumcima i reditelju su podredjeni svi uslovi za kreativni proces rada.

                           

     

                              Kao asistent projekta bila sam u najdirektnijem kontaktu sa umjetničkim direktorom (Aaron Posner) i piscem novele (Chaim Potok), čak su i neki moji prijedlozi ušli u finalnu izvedbu. Meni je taj rad bio i terapija i katarza, budući da se tekst bavi temama za koje sam bila vrlo intimno vezana i dirnuta u tom periodu života. Tu je negdje i odgovor na tvoje prethodno pitanje o krizama kroz koje smo svi prošli, samo na različite načine!

                             “The Chosen” je dirljiva i vrlo humana priča sa političkom i religijskom pozadinom o dva dječaka, njihovim očevima i dvije različite zajednice - udaljene samo nekoliko ulica, a čitav svijet jedni od drugih. To je priča o sukobu, ali i mogućem pomirenju različitosti, teškim izborima i lekcijama  na putu  intelektualnih, emotivnih i  duhovnih sloboda. Bilo je to neprocjenjivo iskustvo zahvaljujući kome sam dobila pristup i drugim teatrima u Filadelfiji, gdje sam manje-više nastavila sa istraživanjem i izučavanjem njihovog sistema rada. Glumica u meni je tada bila na “leru”, imala sam druge prioritete: psihologija, Jungova teorija, susret sa tibetanskim budizmom i njegovom filozofijom, te na kraju rad na poziciji umjetničkog direktora u kompaniji koja uvozi artifakte iz raznih kultura svijeta,gdje su mi susreti sa ljudima iz tih kultura činili pravo zadovoljstvo. Moje prijateljice, Diane Alonso i Melissa Wadsworth, dijelile su slična interesovanja (u tom periodu obje su se kao komunikolozi bavile sa “public relations”). Sve to me vodilo ka nečemu što se zove Drama Terapija, potom isprofiliralo na Pokret i Dramu u terapiji, što sam kasnije godinama samostalno izučavala i primjenjivala u pojedinim radionicama. Diane je u medjuvremenu postala terapeut i bavi se terapijom poezijom (suptilno i neobično, zar ne?), a Melissa je vrlo uspješan “New Age Inspirational Speaker”. Snovi i filozofija sedmog čula - intuicije su njeno polje djelovanja. Razbija predrasude o materijalnoj i “hladnoj” Americi.

 

    

     Diane Alonso, Sladjana Bukejlović, Melissa Wadsworth

                       

                              -Tvoj povratak u Bosnu nije bio bez razloga?

                              -Srcem sam birala. Uželjela sam se roditelja, a imala sam osjećaj i mnogih “nedovršenih poslova” u svojoj Bosni, potrage za sopstvenim mirom, prihvatanjem i pomirenjem prošlosti i novonastale poslijeratne sadašnjosti. To je bio moj unutarnji poziv koji sam morala da prihvatim. Gledano poetskim okom, mislim da je za ženu (ako se bavi umjetnošću pogotovo) vrlo bitno da provede neki dio svojih zrelih godina u rodnom gradu. U tom periodu u Bosni je vrvjelo od stranaca, raznih mirovnih inicijativa, projekata. Izgledalo je kao da obnavljamo svijet. U Banjaluci je bio otvoren privatni komunikološki fakultet i dobila sam poziv da predajem glumu i komunikološke tehnike -  govorno i neverbalno komuniciranje.To je mlada nauka, čak i u Americi gdje je nastala. Prikupila sam literaturu i sama napravila program. Zahvaljujući  prethodnom iskustvu, sve sam to uspješno spojila i radila sa tri generacije studenata. To mi se baš dopalo i tako sam se pronašla i kao predavač. Radila sam takodje i na Akademiji u Banja Luci sa jednom grupom studenata treće godine studija glume na pripremi njihovog ispitnog projekta.


Sa dragim prijateljima i kolegama -Albin Ukaj, Sladjana Bukejlović i Gordana Boban

 

                              -Onda polako dolazi period otrežnjenja?

                              -Stranci su otišli, studenti takodje, zanos “obnove” je izduvao, ostala sam “sama” shvativši da nemam s kim da - pričam. Svuda je manje-više isto,  i u Banja Luci, i u Sarajevu, i u Doboju. Nove zgrade djeluju proevropski, ali duh je palanački, provincijalni, selo se preselilo u grad - kao što znamo, ne baš prirodnom i mirnom migracijom, zavladala je duhovna i intelektualna pustoš. Umorila sam se, iscrpila, razočarala. Ali, po prirodi sam optimista, vjerujem u snagu i moć dobrog duha. Primijenila sam svoju terapiju na sebi, uostalom!  Putujem, uvijek sam putovala, što zemljama, što unutarnjim svjetovima koje stvaram. Umjetnost je suštinska potreba svakog ljudskog bića. Voljela bih kada bi ljudi oko mene na trenutak zastali, uzeli dah i suočili se sa svojim strahovima. Vrlo često je slučaj da se upravo plaše onoga što bi im trebalo biti sasvim blisko, što je  integralni dio njih, što bi im život činilo ljepšim i srećnijim. Mnogo je kontradiktornosti u ljudskoj prirodi, ali potreba za kreativnim izražavanjem postoji od praiskona i u tome upravo  leži najveća snaga i ljepota čovječanstva...

                              Putovanja su inspirativna. U neposredno inostranstvo, mislim na Srbiju i Hrvatsku, često odlazim. Doduše, nikada ih  neću prihvatiti kao inostranstvo, koliko god me neki tjerali na to. Svoje oaze i “svoju zemlju’ pronalazim u pojedinim prijateljima, lijepim ljudima koji žive tamo. Otputujem povremeno i malo dalje: Beč, Prag, London, Barcelona, Venecija. Prije par godina bila sam, opet, nekoliko mjeseci u Americi. Svaki povratak u Bosnu mi je tužan, danima se osjećam depresivno, plakala bih koliko mi teško pada duhovna i moralna kriza o kojoj govorim. Ponekad se upitam da li je taj osjećaj izazvan činjenicom da ja više ovdje ne pripadam, ili je to zbog sjećanja na naše prošle živote (mislim na prijeratni period). Koliko god je ondašnji sistem sputavao individualnost (po principu ne talasaj), ipak je život bio neuporedivo kvalitetniji i bogatiji, sa svim onim čudesno zanimljivim i dragim ljudima, sada rasutim kojekuda. 


Tanja i Faruk – Sladjana Bukejlović i Senad Bašić

 

                              -Sudeći po humorističkoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”

 u kojoj se pojavljuješ, smijeh je danas zdraviji?

                              - Smijeh je uvijek zdrav. Mislim da je Fedja Isović ponudio dobar scenarij,  materijal  kojim je odlično proniknuo u naš mentalitet. Zajedno sa glumcima i rediteljem nastala je serija  protkana tim tipičnim humorom koji prelazi granice. I nisam iznenadjena što je vrlo popularna u BiH, Hrvatskoj, a sad se prikazuje i takodjer je veoma gledana i u Srbiji. Zahvaljujući Internetu popularna je i u Americi, Australiji, Evropi - dijaspora je velika. Ja sam u seriju došla na prijedlog moje prijateljice i koleginice Gordane Boban, da se pojavim kao Tanja, Farukova bivša djevojka, u jednoj epizodi. No kako smo se uželjeli jedni drugih (ja sam sarajevski djak i Sarajevo je i dalje jedan od mojih gradova), boravak u seriji se produžio na još nekih šest-sedam epizoda. Zaista sam se dobro zabavljala za vrijeme snimanja. Atmosfera i druženje su bili jako lijepi.

 

Iz humorističke serije “Lud, zbunjen, normalan”

 

                              -Snimljeno je preko 70 epizoda?

                              -Da, i snimanje je završeno, scenarista se potpuno iscrpio. Čovjek je sam pisao sve epizode, a ovakve mega-projekte u svijetu rade timovi ljudi. Pitaju me mnogi, ali zaista ne znam da li će se nastaviti sa snimanjem.

 

                              -U jednom tvom e-mailu dalo se naslutiti da si spremna za novo putovanje?

                              -U ovom momentu sve opcije su otvorene. Nikad nisam bila sklona  stalnom angažmanu u pozorištu. Uglavnom sam bila slobodnjak. Sad ne znam da li ću da se vratim u pozorište, ili ću pokrenuti neku svoju školu, svoj teatar. Prošle godine sam u okviru filmskog festivala u Banja Luci vodila obrazovni program. Rad sa djecom pamtim kao simpatično i drago iskustvo. Jedan filmski reditelj, kojeg sam tada srela, poslao mi je svoj scenarij na čitanje, lijepu romantičnu bajku. Učestvujem od tada i dio sam  procesa daljnjeg rada na scenariju. Radujem se i nadam se i ulozi u tom filmu, koji  bi se snimao u Francuskoj i Italiji. Volim film i voljela bih raditi na filmu. U ovoj fazi života mislim da kao glumica mogu mnogo da ponudim. Prizivam da mi se ponudi uloga koja bi dalje otvarala vrata drugim ulogama. Vidjećemo…

 

 

                              U drugom poluvremenu mog života vidim sebe kao individualca, sklonog pisanju i fotografiji, mojoj staroj ljubavi, kojom bih se htjela ozbiljnije baviti.

Sve više postajem nostalgična za Amerikom. Njeno prostranstvo, širina i veliko nebo mi nedostaju…Sad se nalazim na raskrsnici. Htjela bih raditi što više, u lijepim projektima i okolnostima, a i vrijeme je za novu ljubav…Nedavno sam razmišljala kako su mi se velike i prave  stvari dešavale uz pomoć vila čarobnica. One su u nama, samo im se treba pustiti. Osluškujem znak da mi daju kojim putem dalje…

 

                              -Tri marke, - veli konobar.

                              -Četiri, - kažem dajući novčanicu od pet. Sračunatu transakciju sa  kusurom pravdam sebi: treba mi marka za  parče autoputa prema Sarajevu.

                              -Idem sad, da me mrak ne uhvati. Pozdravi roditelje i vjeruj u svoje snove! Čuvaj se, Sladjo!

                              Izlazimo i ostavljamo kafić posve prazan, zagušen vrelinom julskog dana i folk-zvijezdom sa zvučnika.

                              Preslušavam traku mjesec kasnije, hiljadama kilometara daleko. Otkrivam nenadano da je naš oproštaj, pored glasne muzike, praćen i zvukom zvona (kojeg, ubijedjen sam, oboje tada nismo čuli). Na digitalnom snimku zvoni zvono za večernju molitvu, pretpostavljam sa zvonika crkve koje nekad u produžetku Celjske nije bilo. Ostajem u dilemi: ili su Japanci nadmašili sebe sa dalekosežnim mikrofonom koji bilježi ono što ljudsko uho ne čuje, ili je ovaj omen pouzdan znak da je Karl Jung umiješao svoje prste u dobojska snovidjenja.

 

 

 

 

                                          

                                               MIRKO JELEC
                                        E-mail: jelec@telus.net

                              www.tipura.com // Nase novine 2009.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Poklon za kraj. Iz foto-radionice “SB”

 

Feminine grace

 

 

 

Eyes of my hometown

 

 

 

 

Faith