Susret generacija, Doboj 2011.

 

                              RASPJEVANE NOTE I DOBRE VIBRACIJE 

 

 

 

                      Susret generacija pušta još dublje korijene. Ideja da se Dobojlije, ratom otjerani sa svojih ognjišta, barem jednom godišnje okupe u svom gradu, realizirana je po prvi put prošle godine. Sad već polako postaje tradicija i nakon ovogodišnjeg susreta, održanog od 27. do 29. jula,  moglo bi se reći da je  uspješno zaživjela. Već drugu godinu ovo radosno i neobično okupljanje, barem za trenutak podsjeti na nekadašnji Doboj. U vrijeme godišnjih odmora, oko 200 gostiju, sa svih kontinenata i brojnih zemalja (a ponajviše iz Švedske) stigli su kući i na ovu trodnevnu priredbu. Susret  je otpočeo 27. jula na Gradini, koncertom Samira Zilkića - Zilke. Raspjevane note i dobre vibracije susrele su se u želji za druženjem, pa je unatoč dva sata svirke svima izgledalo prekratko.

            

 Koncert je počeo prijatnim iznenadjenjem - nastupom orkestra Vatrogasnog doma iz Doboja. Trubači, predvodjeni Nerminom Sarajlićem, sa vrha Gradine pozdravili su Doboj i obradama poznatih pjesama iz naše mladosti, uveli publiku u Zilkin koncert.

                 

Praćen Mijinim bendom, Zilka je pripremio 22 pjesme. Otpjevao je nekoliko svojih a većinom  držao je tenziju obradama poznatih hitova Azre, Idola, Partibrejkersa, Bijelog dugmeta... Zvučalo je moćno i jako lijepo, da bi na kraju trubači ponovo zapalili dlanove zagrijane publike.

                

             

      

 

                     Drugog dana Susreta promovisana je knjiga Mirka Jeleča "Čekaonica za snove", u izdanju "Naših novina". O motivima za ovu zbirku reportaža o Dobojlijama u dijaspori govorio je autor, dok su glumci Amaterskog pozorišta iz Doboja: Danko Savić, Mladenka Ostojić i Mikica Jerinić izveli scenski recital - virtualni pozdrav Doboju od Dobojlija širom svijeta.

                      

 

                   Napokon, trećeg dana, u petak, 29. jula u hotelu "Integra" održan je centralni dio Susreta. Toj zabavnoj večeri prisustvovalo je oko 200 zvanica. Prostor je bio limitirajući faktor, pa neki zainteresirani, nažalost, nisu mogli dobiti kartu. Goste je zabavljao Mijin bend.

                      

                      Mija i prateci vokal

Hrane i pića bilo je u izobilju, gosti su bili spremni da se razonode i vesele i otvorili su srca za radost i pjesmu. Mnogi se nisu vidjeli godinama, uželjeli su se jedni drugih i toliko osmijeha u Doboju vjerovatno dugo nije bilo. Zabava je imala svoj vrhunac u momentu kada je u dvoranu oko pola noći ušao Tamburaški orkestar, oko koga se brzo stvorio krug raspjevanih.

                      

             

Zatim je neobično lijepu gestu imao Mile Potočnjak, naš Dobojlija iz Švedske, kada je prisutne podsjetio na svoj nekadašnji angažman u Djokinom duvačkom orkestru.  Zasvirao je saksofon i potom damama podijelio crvene ruže.

                 

                  Mile Potočnjak

                    I kada je u dva sata ujutro izgledalo da je vrijeme za počinak, mikrofon je uzela gošća iz Njemačke, Ljubica Gavran, nekadašnja medicinska sestra sa Grudnog odjeljenja dobojske bolnice, i u slobodno vrijeme pjevačica u orkestru Samira Preldžića.

              

               Ljubica Gavran

Zapjevala je kao da dernek tek počinje. I stvarno, fešta je potrajala bukvalno do zore. U pola šest,  umorni muzičari zaslužili su odmor i san, otpjevavši posljednji pozdrav pjesmom "A sad adio"...

 

                 "Susret generacija" i ove godine pripremili su i organizirali Haris Ahmetović i Samir Zilkić - Zilka.  Okupljanje Dobojlija iz dijaspore nadraslo je početnu inicijativu okupljanja "mladih" iz samo jedne generacije i vjerovatno će dogodine ili u godinama što dolaze biti još više gostiju, uzrasta od 15 do 100,  i još više veselja.   Zbog toga bi trebalo razmišljati o organiziranju manifestacije koja bi okupila Dobojlije ne samo iz dijaspore, već i stare Dobojlije iz Doboja. To je naravno teško odraditi samo preko Interneta, pa bi suorganizatore valjalo tražiti i na licu mjesta.  Naš "domaći privrednik", Senad Bešlagić-Sendi predložio je da dogodine Zanatska zabava i Susret generacija budu zajedno, u dvorani za hiljadu posjetilaca, sa renomiranim gostima Halidom Bešlićem i Hankom Paldum, sa tombolom čija bi glavna nagrada bila - automobil! Vjerovatno je u opciji još sličnih ideja, koje ne bi trebale dopustiti da bilo ko od zainteresiranih i željnih druženja ostane pred vratima (jer više nema mjesta). U svakom slučaju, Susret generacija treba nastaviti na talasima dobrih vibracija. Svako okupljanje koje njeguje tradiciju Doboja zaslužuje ocjenu pet!

 

Samir Zilkić - Zilka, Mirko Jeleč i Haris Ahmetović