Zlatan Dautbegovic - Saskatun, Kanada

 

 

 

NA GIMNAZIJSKOJ VAGI- Zlatan Dautbegovic  je bio golman u drugoj postavi dobojske Sloge. Fakultet i studij sociologije na sarajevskom Univerzitetu  sprijecili su ga da napravi karijeru na Lukama. Svoje znanje iskoristio je u Kanadi. Danas je trener golmana provincijske reprezentacije. Sve sto ih treba nauciti i sto im treba pokazati, on odradjuje prakticno. Jos uvijek je veoma vitalan. Tri puta sedmicno ustaje prije zore i trci 12 kilometara, a petkom pola maratona - 22 kilometra, sa stopericom koja mjeri vrijeme ispod sat i po!

 

 

 

                    The land of living skies. Tako pise na registarskim tablicama automobila kanadske provincije Saskacuan (Saskatchewan): zemlja zivog neba. Uistinu: izreka o nebu bez oblacka ne bi vrijedila za pojmove ove prerijske oblasti. Oblaci ovdje uvijek, ama bas uvijek, neumorno putuju preko neba, kao da su  zeljni preplivati  nepreglednu daljinu. Malo je mjesta na zemaljskoj kugli gdje se ravnica protece puna tri dana voznje automobilom i gdje je horizont vjecito na istom mjestu, svuda unaokolo, u sirokom svodu sto nalijece na plodne oranice. Kazu da zalazak sunca nigdje nije tako neobicno “rastegnut” preko beskrajnog horizonta. Vojvodina, u nasem poimanju ravnica nad ravnicama, utopila bi se kao malecki komadicak zemlje u ogromnom prostranstvu Saskacuana. Provincija je veca od kompletne Francuske!

                   Ova zitnica,u kojoj na 570 hiljada cetvornih kilometara zivi samo milion stanovnika, hrani pola  svijeta! S pravom je zovu “The World’s Bread Basket”.  Unatoc zestokoj kontinentalnoj klimi, hladnim zimama i vrelim ljetima, zitarice i usjevi  uspijevaju kao rijetko gdje, a posebno psenica, pa vagoni puni zlatnog zrna sa natpisom Government Canada  putuju iz ovog centralne prerijske oblasti, i lijevo i desno - ka Pacifiku i ka Atlantiku. Za Evropljane slika je impresivna: teretni vozovi prevaljuju neshvatljivo ogromne daljine u izuzetno dugackim kilometarskim kompozicijama od preko stotinu vagona na cijem celu su po tri-cetiri velike lokomotive. Na kraju puta cekaju ih ogromni brodovi koji prevoze sirom svijeta  kanadski izvozni artikal number one, psenicu bjelicu.

                 Saskacuan je “mlada” provincija. U 2005-oj tek ce navrsiti stotinu godina!

 

                 Prve Dobojlije koji su dosli u ovu veliku ravnicu bili su Zlatan Dautbegovic, njegova supruga Mirjana i sin Srdjan.

 

 

 

Srdjan, Mirjana i Zlatan Dautbegovic - prve Dobojlije koji su dosli u kanadsku ravnicu

 

 

               

 

               - Neki datumi moraju da se pamte. Nama je 13. septembar 1992. bio zivotna odrednica - prisjeca se Zlatan njihovog kanadskog pocetka. -Dosli smo ovdje jer je u 80-tak kilometara udaljenom Kenastonu zivio moj djed Ivan Simcic.

On se izborio u ono nase zlo vrijeme da  sto prije dobijemo vizu za Kanadu. Svaki rat dovodi u ovu zemlju nove imigrante, a da zivot stvarno pise romane  kazuje i njegov i nas slusaj.

               -Moj djed je dosao nakon drugog svjetskog rata. Imao je  svoju autobusku firmu u Doboju. Vozio je autobus i u ratnom haosu nasao se u Sloveniji, odnosno u ratnim operacijama nenadano odsjecen, na italijanskoj strani granice. Prvo nije mogao da se vrati, a poslije nije htio. Kao vrstan mehanicar, uz pomoc nekih kanadskih oficira dospio je u Kanadu, pa potom u Saskacuan. Baka je sa jedinom kcerkom, mojom majkom, ostala u Bosni. Ona se nikada nije udala, on se nikada nije ozenio. Proveli su svoje zivote odvojeni daljinom.  Bilo je to vrijeme doseljavanja u Kanadu. U ovo pokrajinu su najvise dolazili Ukrajinci, ali bilo je i nasih. Iz Amerike su dosli nasi Licani i Dalmatinci. Osnovali su svoju malu koloniju u Kenastonu.

               - To jedno malo mjesto, sedamdesetak kilometara od Saskatuna, sa 350 kuca - nastavlja Mirjana .- Nasi nisu zaboravili jezik, ali takvog izgovora i takvog rjecnika vjerovatno vise nigdje nema. Oni pricaju onako kako se tamo negdje u Dalmatinskoj Zagori i Lici govorilo prije stotinu godina. Uglavnom, svi su nas lijepo prihvatili, ali morali smo vrlo brzo ka centru, u potrazi za poslom…

 

                - Nismo imali puno izbora. Poceo sam kao fizicki radnik, ali srecom vrlo brzo sam pronasao firmu u kojoj i sada radim kao strucnjak za sve vrste pumpi za ubrizgavanje goriva. Zahvaljujuci djedu Ivanu i meni, ubrzo su ovdje stigli i moj brat Damir i njegova supruga Jadranka, pa potom Mladen Kisin i Gordana, pa Risto i Milkica Gostimirovic.

Sa njima smo gotovo neprekidno.

 

                Zlatan je sa sobom donio svoj sportski duh i talenat. Jos iz gimnazijskih dana kosarka je bila njegov izazov, a nogomet druga ljubav. Bio je golman u drugoj postavi dobojske Sloge. Fakultet i studij sociologije na sarajevskom Univerzitetu  sprijecili su ga da napravi karijeru na Lukama. Svoje znanje iskoristio je u Saskatunu. Danas je trener golmana provincijske reprezentacije. Sve sto ih treba nauciti i sto im treba pokazati - on odradjuje prakticno. Jos uvijek veoma je vitalan, kao da ne priznaje cetrdesetosmu. Tri puta sedmicno ustaje prije zore i trci 12 kilometara, a petkom pola maratona - 22 kilometra, sa stopericom koja mjeri vrijeme ispod sat i po!

               - Bio sam dogurao do 85 kilograma. Bilo mi je tesko vezati cipele. I onda sam odlucio malo “stesati” kilazu - kazuje kroz  smijeh. - Danas odrzavam  72 kilograma. Takvu vagu imao sam u gimnazijskim danima! Bavim se aktivno sportom, ali ne pecam!

 

                Ova opaska je upucena u pravcu jedne novinarske greske.  Pisuci o nasim Dobojlijama u Saskatunu, pomenuo sam u jednom clanku u “Nasim novinama” kako Zlatan iz bistrih potoka i jezera vadi srebrne komade teske od po kilu-dvije. Tako su me bezduzno slagali, a zbog ove novinarsko-ribarske, Zlatana su danima poslije pozdravljali sa ”Bistro”!

-          Mozda ce on poceti pecati. Nikad se ne zna, pa je bolje sacekati sa tom ispravkom u novinama - dobacuje Mirjana sa vjesitim osmijehom na licu. Ona je sedam godina mladja. Bila je maturant kada je Zlatan stigao kao mladi profesor u Ekonomsku skolu u Doboju.  - Nije mi predavao, ali je znao sta ce izabrati! - duhovito podstice “vatru”.

 

 

 

Dautbegovici sa prijateljima

               

                 - Prebrodili smo vrijeme snalazenja u novoj zemlji. Kupili smo kucu, zivimo normalno i ne pomisljamo na povratak. - nastavlja Zlatan.- Navikli smo sa na kanadsku zimu. Ovdje zna biti i minus 40, ali kada nema vjetra to se podnosi bez problema. Saskacuvan je najsuncanija provincija u Kanadi, sa prosjekom od 2.500 suncanih sati tokom godine. Kada je suncano, zima nije strasna. Na minus pet, djeca se igraju vani u kosuljama! Za nepovjerovati!

 -Sa kim se druzite za vrijeme dugih zimskih dana?

                  - Najcesce smo sa familijom moga brata, te sa Kisinima i Gostimirovicima. U Saskatunu je mala kolonija Dobojlija. Moji roditelji su ovdje. Nazalost, otac Dzelil, tezak srcani bolesnik, preminuo je 1999-te, a mama Zlata, bivsa uciteljica koju sigurno pamte brojne generacije dobojskih osnovaca, jos je u dobroj snazi i zdravom duhu.

                 Ako u snovima starijih, Doboj i Dobojlije ispunjavaju uspomene i sjecanja, mladi narastaj ima svoje neoptereceno vrijeme u kome su neke druge vrijednosti i mjerila. Zlatanov i Mirjanin Srdjan zavrsio je deseti razred. Engleski mu je bolji no maternji, pa ce ljubazno odbiti  ponudjene tresnje, ne znajuci o cemu se to radi, jer takva rijec nije mnogo puta sazrijevala u njegovoj basti otkako je sa nepunih pet godina otisao od kuce. Smiren i stalozen, dobar i marljiv, popunice on lako nedostatke u maternjoj leksici i daleko nadmasiti vrsnjake u mnogim drugim disciplinama, obecavajuci roditeljima jos dosta radosti.

 

Napisao Mirko Jelec

 Nase novine 2005 // www.tipura.com