Dobojlije u svijetu:  Zlatan Prešić (Latvija)

 

                                        DVOKORAKOM DO BALTIKA

 

 

                - Sjećam se svega, kao da je bilo juče. Poveo me stariji  rodjak, Branko Prešić, da me "upiše"  u rukomet.  Juniore je trenirao Živan ili Pavlović, ne znam tačno.  Ponio sam u plastičnoj kesi opremu za moj prvi rukometni trening. Prošetamo prvo korzom i tamo negdje  na  potezu od Azemove slastičarnice do Novičine radnje, naidjemo na naše košarkaše: Popa, Krezu, Paju, Brabu. Mogao si ih uvijek pronaći na istom mjestu.

               - Šta ima? Gdje ste krenuli? - pitaju Branka koji je bio njihova generacija.

               - Idemo do poligona, - odgovori  rodjak.  -Hoće "mali" da trenira rukomet.

               - Kakav rukomet?! - zagraktali su uglas, gotovo uvrijedjeni. -Vidi koliki ti je rodjak, rodjen je za košarku! Evo, mi ćemo upravo sad na trening,  bolje je njemu da krene sa nama u "Heroje"!

 

 

Zlatan Prešić - košarkaški trener iz Doboja

                 

 

               Zlatan Prešić  je danas profesionalni košarkaški trener.  Puki slučaj  na dobojskom korzu okrenuo ga ka ovom sportu. Košarka je postala njegova opsesija i profesija!  "Skype" ga pronalazi u Rigi, glavnom gradu Latvije.

 

 

             

 

               -Majstore, daleko si dogurao, dvokorakom od Doboja do Baltika!

               -Jest, prešao sam dug put od parketa u sali Osnovne škole "Narodni heroji" do ove lijepe baltičke zemlje. Već dosta dugo  sam u bijelome svijetu. Završio sam Višu trenersku školu u Beogradu i trenerskim poslom se bavim odavno, ali sam u profesionalnim vodama zadnjih  pet godina.  Prvo sam, 2003. godine, gostovao u Americi. Ja sam, naime, bio trener bosanske kadetske reprezentacije, da bi zajedno sa još jednim kolegom vodio juniorsku selekciju Bosne i Hercegovine na daleki put. Bila je to prva zajednička selekcija mladih kategorija koja je išla negdje kao reprezentacija BiH. Za 54 dana prešli smo 11.000 milja u osam država. Počeli smo u Čikagu, pa bili u Kanzas Sitiju, Sent Luisu i nastavili u Dakoti, Montani, Minesoti, Viskonsinu. Odigrali smo protiv američkih srednjih škola i univerziteta preko 30 utakmica.

               - Iz Amerike Zlatan Prešić  odlazi u Rusiju.

               - Ne baš odmah, ali odluka da odem iz Doboja je sazrijevala u saznanju da mi imamo fantastične potencijale u sportu, ali da baš ništa ne možemo uraditi bez brljanja i politike. Političari su umiješali svoje prste u kompletan život. Za one koji ne znaju, uz pomoć Finaca, koji su bili u sastavu SFOR-a, osnovali smo u Doboju Košarkašku akademiju kojoj smo u znak zahvalnosti sponzorima dali naziv "FinDo". Uredili smo košarkaško igralište  i uključili na stotine djece u ljepotu košarke. Pokušavao sam u Doboju da se bavim samo sportom, ali kad sam uvidio da to nije moguće , odlučio sam da idem. Prvi angažman sam dobio u timu  CSK-a iz Moskve. Oni su ranije bili dolazili na ljetnje kampove u Srbiju i zvali su me tada da radim sa nekom od njihovih selekcija. Poštovali su koliko sam bio privržen poslu, koji sam nastojao maksimalno korektno da odradim. To me preporučilo njima. CSK-a je bio košarkaški prvak Evrope i shvatili su da velike pare daju za igrače koje dovode sa strane, a da u isto vrijeme imaju kapacitet od 15 miliona stanovnika, ali da sa mladim potencijalima treba raditi. Tako sam započeo karijeru profesionalnog trenera u Moskvi.

   U klupskim prostorijama: trener Prešić i Guntis Šenhofs, predsjednik Košarkaške akademije Riga

 

 

               - Jedno vrijeme si  bio i u Finskoj?

               - Sa Rusima sam se razišao kad su tražili da jedan trener bude zadužen za sve kategorije. Ja sam tražio veće pare, jer nisam pristao na veću odgovornost od one koju sam imao kao trener u jednoj selekciji. Vratio sam se na kratko u Doboj, pa sam otišao u Italiju, da bih onda dobio ponudu da vodim tim "Korihait" iz Finske. Kad sam odradio  ugovorenu sezonu, stigao sam do Latvije i Rige. Danas radim kao košarkaški trener u ASK (Armijskom Sportskom Klubu) Riga i u košarkaskoj akademiji tog kluba kao koordinator za mladje kategorije.

 "Čovjek uči dok je živ" - ljetnja trenerska škola u "Real" Madridu 2009. godine

 

               - Turistički prospekti kažu Latvija je mala zemlja sa dosta šarma.

               - Latvija ima svega 2,3 miliona stanovnika, od čega milion živi u glavnom gradu. Riga je lijep, stari grad u kome je istorija ostavila tragove onih koji su ovdje bili u pohodima: Šveda, Danaca, Finaca, Poljaka, Nijemaca i napokon Rusa. Latvijci su po karakteru sjevernjaci, ali su malo zakačili i evropskog duha. Po načinu življenja i po duhu sličniji su nama nego Skandinavcima, nisu "hladni", temperamentni su.

               - Oprosti na provokativnom pitanju,  negdje sam čuo da tamo ima mnogo više žena nego muškaraca?

                - To je tačno. Omjer je 18: 1, osamnaest puta je više žena nego muškaraca! Latvijci su u Drugom svjetskom ratu bili na strani Nijemaca. Kad su  potpali pod Staljinovu vlast, on je sve muške glave otjerao u Sibir. Još uvijek trpe te  posljedice.

               - Kad bi naši samo znali, Latvija bi mogla postati raj za (na ženskom planu) hvalisave Balkance.

               - Na tu temu, kažem ja u šali predsjedniku kluba da znam neke momke iz Bosne koji bi rado došli "na ispomoć". Pošto zna da ja imam dvije kćerke, on meni kroz smijeh spremno odgovori:  "Zlatane, samo nam nemoj ti pomagati!

ASK Riga - juniorski prvaci Evrope

 

               - Ipak si im pomogao - postali su juniorski prvaci Evrope u košarci!

               - Ponosan sam na taj uspjeh. Ja treniram  juniore, godište 1990-to i mladje.  Prošle godine juniori Latvije po prvi put u svojoj klupskoj istoriji osvojili su ovu šampionsku titulu. To je kruna jednog ozbiljnog rada i raskošnog talenta koji su šampioni pokazali.  Momci treniraju dva puta dnevno, ujutro i naveče, tri puta sedmično imaju naporne vježbe u teretani, a subotom i nedjeljom igraju turnire i utakmice. Nakon takvog rada rezultati ne mogu izostati. Imaju vrlo dobar sistem školstva, sportisti pohadjaju tzv. sportske škole. Učenici žive u internatu, lako je organizovati sve, a igračima iz reprezentativnih selekcija nastava se prilagodjava shodno terminima treninga i utakmica. Jako su talentovani i disciplinovani, tako da mi je zadovoljstvo raditi sa njima.

               - Vratimo se malo u tvoju mladost. Ni tvoj uspon nije bio plod slučaja, iako si slučajno uskočio u košarku.

Zlatan sa suprugom Brankicom

 

               - Mi smo imali volju i talenat, ali da smo mogli imati sve što imaju ovi klinci, ko zna dokle bismo dogurali.  Ja se često u mislima prenesem  u ono vrijeme kad smo do besvijesti trenirali dvokorak u "Herojima".  Za nas je bio podvig pronaći pare i otići na pripreme, pa zato valjda i pamtim Dubrovnik 1979. godine.  Moj prvi  trener je bio pokojni  Vlatko Crnić. U Doboju smo tada, da podsjetim, imali dva tima: "Slogu" i "Želju". Zbog pomanjkanja sredstava došlo je do njihovog ujedinjavanja,  a vodjenje ekipe je preuzeo prof. Esad Ibrahimović - Nos. On me naučio životu. Imam puno respekta prema njemu. Nos danas živi u Švajcarskoj. Sjećam se 1980-te bili smo juniorski prvaci Bosne i Hercegovine!  Doboj je bio okrenut ka rukometu, nažalost ne prema košarci, a da smo imali materijalnu podršku i da smo nastavili takvim tempom - ko zna gdje bi nam bio kraj.  Imali smo dobar tim, neponovljivo drugarstvo. Danas smo na raznim stranama svijeta, ali pamtim tu ekipu koju su činili: Risto Gostimirović, Zaro Vojvodić, Nebojša Popović - Pop (kapiten), Muslija Hasib - Gaćo, Miki Tadić, Siniša Golac, Slobodan Stanković - Žoki, Branko Najhart - Braba, Meša Bajraktarević, Reuf Sarajlić - Bajlo...

    

            Podmladak Prešićevih: Jovana i Nevena

               Ja sam nakon par sezona nastavio karijeru u tuzlanskoj "Slobodi", 1982. godine, pa sam onda otišao u Pulu, a iz Istre u Holandiju. Vratio sam se da odslužim vojsku. Poslije sam bio u dilemi, tata mi je bio bolestan, bio sam bez posla  i nisam znao da li da ponovo idem vani  ili da ostanem. Pomogao mi je puno Krešimir Zubak. Krešo me zaposlio u Sudu, u pisarnici, i on me zapravo usmjerio u trenerske vode. Ostao sam u Doboju, oženio se i sa suprugom Brankicom dobio dvije kćerke: Jovanu i Nevenu. Starija studira žurnalistiku, a mladja je u gimnaziji.

        

               - Život je čudo, posebno kad se na njega gleda sa vremenske distance?

               - Ma ja sam doživio čudo prošle godine. Na Evropskoj juniorskoj košarkaškoj ligi koja se igrala  u Rigi, udjem u dvoranu u kojoj su se zagrijavali košarkaši iz Švedske. Nisam mogao vjerovati svojim očima: drug iz moje mladosti, klupski kolega iz "Sloge",  Željko Crnić, predvodi ekipu! On trenira juniore Geteborga i došao je sa njima na takmičenje. Nismo se vidjeli 18 godina! Presjedili smo cijelu noć pričajući, a u neka doba smo zvali našeg  trenera Nosa, u Švicarsku, pa Ratka Tapuškovića u Luksemburg i mog kuma Željku Ćorluku u Zagreb. Ova naša liga, da bismo smanjili troškove, igra se turnirski po tri dana svaka tri mjeseca u drugom gradu, tako da se često srećemo i uvijek kad smo zajedno okrenemo telefonom nekoga iz naših košarkaških uspomena.  Meni ti susreti puno znače. Usamljen sam ovdje. U Latviji nema nikoga sa naših prostora. Ja sam jedan jedini kome je izdata njihova boravišna viza.

               - Koliko dugo planiraš ostati?

               - U junu ili julu trebao bih imati razgovor oko produženja saradnje. Sad trenutno ne znam. Privatno, imam veliku želju da barem jednu sezonu odradim u - Kini! Pričao mi je bivši fudbaler  Crvene Zvezde  Vladimir Petrović  Pižon, koji je bio trener fudbalske selekcije Kine, kako u toj velikoj zemlji postoje regije u kojima je prosječna visina stanovništva preko 190 cantimetara. Kaže, more neotkrivenog sportskog potencijala. Mene pored košarke i mog trenerskog poziva odista zanima da upoznam nove sredine, njihovu kulturu i tradiciju, način življenja. Čovjek uči dok je živ, a ima samo jedan život. Nisam halapljiv, ne trčim za parama i želim da dokučim neka nova životna saznanja. Znam samo da ako čovjek nešto želi  ima vjerovatnoću da to i ostvari.  Svi putevi su otvoreni za dvokorak oko svijeta! Pozdravi mi u Vankuveru mog prijatelja Dragana Mitrovića...

 

                                                            ***

                -  Latvija, Latvija! - navijamo na Olimpijadi,  Dragan i ja,  iz petnih žila. Hokejaška arena je dupke puna: 60.000 posjetilaca. Sjedimo u počasnoj loži, posluženi jelom i pićem u skladu sa cijenom karte od preko hiljadu dolara. - Latvija, Latvija! - ne prestajemo ni sa pivom, a ni sa našom "olimpijskom podrškom" za bordo-bijele. Nismo toliko bogati koliko smo sretni što imamo tajnu navijačku vezu (koja spaja Dobojlije) i  jednu još tajniju koja nam je velikodušno  poklonila preskupe karte.

 

 

 

                                                 MIRKO JELEČ
                                          E-mail: jelec@telus.net

                                 www.tipura.com // Naše novine 2010.