Naše Dobojlije  u dijaspori:  Zoran Blagoičević (Kanada)

 

                                          OBORI GA , SOKOLE!

 

 

 

           Zoranova uzrečica: "Sokole moj!", ušla je u anegdotu. Bili smo jednom kod  Mišurića na rodjendanskoj zabavi  koju su nazvali  "surprize party".  Slavljenicu Branku su na neku smišljenu priču izvukli iz kuće, dok se unutra ukrcavalo tridesetak gostiju. Mali Marko je virio kroz prozor  da nas upozori kad moramo biti sakriveni i tihi da iznenadjenje uspije. Ozbiljno je shvatio posao i šapatom najavio:

           -Evo ide čika Soko!

           Kuća se potresla od smijeha. Zoran Blagoičević, "čika Soko", ponovo ulazi u priču - osvojio je zlatnu medalju i postao šampion Britanske Kolumbije u džudou.  Sokole moj,  ovom zlatu ne treba pozlata! Kad bi neki mladac sa žutim pojasom postao prvak u svojoj kategoriji do 90 kg, vijest bi jedva prekoračila tarabe vlastitog dvorišta, ali ovo je posebna zgoda. Malo se njih na ovom dunjaluku počelo baviti ovim sportom u zrelom dobu, a još je manje onih vremešnih koji su se "pozlatili".

 

Zoran se uključio u džudo u 43-oj godini! Od oktobra prošle do oktobra ove godine, marljivo je trenirao, skinuo kilažu, nabildao mišiće, dobio na snazi, brzini i okretnosti pa njegov protivnik nije imao nikakve šanse. Znalo se da će tresnuti o pod, ali jedino je bilo pitanje u kojem minutu. Takmičenje je održano krajem prošlog mjeseca u Abbotsfordu. Preko  500  takmičara iz svih klubova ove kanadske provincije odmjerilo je snagu u borbi za trofeje. Naš  Zoka trenira u Džudo klubu Burnaby. I treneri i kolege čudom se čude tom talentu, pa ga po sto put pitaju da li je ranije trenirao borilačke vještine a on im ozbiljno kaže: "Nisam", pa da im razriješi kontroverzu, u šali i sa osmijehom doda: "Ja sam iz Bosne!"

           Zoran Blagoičević se nekad bavio rukometom. Počeo je trenirati  sa Draganom Dejanovićem i  Vojkanom Radjom. Bio je u drugom timu "Sloge", zajedno sa  Mladjom Dragićevićem, Arambašićem, Todosićem, Unkićem... Odigrao je par utakmica za omladinsku reprezentaciju BiH. Oni su nastavili da igraju, a on je otišao na fakultet.

           - Ja sam završio Informatiku, rijetku školu  za ono doba. Kažu da je u cijeloj Jugoslaviji  bilo svega pet razreda koji su radili po jedinstvenom planu i programu, a eto i Doboj je 1981. zadesila ta eksperimentalna sreća. Imali smo svaki dan matematiku i fiziku, osnove informatike. Volio sam rukomet, vjerovatno sam mogao napraviti karijeru i u sportu, ali kad je došlo vrijeme za fakultet, dao sam prednost studiranju pa je trebalo ići iz Doboja. Studirao sam na Elektro-tehničkom fakultetu  u Sarajevu, odsjek informatike. Položio sam posljednji ispit iz zadnje godine negdje u proljeće 1992-ge. Profesor mi je zakazao odbranu diplomskog rada za 6. april.  "Gužvalo" se već na sve strane, kontao sam da li da idem il' ne idem. Nije "mirisalo" na dobro, nisam otišao po diplomu, a tog je dana započeo rat u Sarajevu.

           - Nisi stigao do Sarajeva, ali nisi ostao ni u Doboju?

           - Čim se moglo, sa suprugom Vesnom i sinom Denijem, krenuo sam dalje. Želio sam da diplomiram, da mi studij ne bude uzalud. Naš školsko-obrazovni cirkus se pokazao u pravom svjetlu. U Beogradu su mi , da bi diplomirao, tražili da položim 32 ispita razlike?! Srećom, u Nišu razlika je bila u svega četiri ispita, plus diplomski rad ponovo. Otišli smo svi zajedno u Niš, gdje sam za četiri mjeseca "odradio posao" i diplomirao u decembru 1992. godine.

           - Drugar moj, k'o da vidim: osmjehuje ti se inostranstvo?

           - Još dok sam studirao cilj mi je bio otići vani. Sve ispite koje sam polagao odmah sam prevodio na engleski. Medjutim, moje prvo inostranstvo bila je Njemačka. Od aprila 1993. proveo sam u Minhenu godinu dana. Nisam radio u struci, Deni i Vesna su ostali u Nišu, nisam bio zadovoljan. Vratio sam se nazad  sa željom da zajedno idemo u Kanadu. Predao sam papire u Kanadskoj ambasadi u Beogradu, rečeno nam je da ćemo odgovor saznati za šest mjeseci. To je otprilike standardna procedura, čeka se do iznemoglosti. Tri sedmice kasnije zvoni telefon i ženski glas me poziva u ambasadu na razgovor. Mislio sam da se to neko šali sa mnom, velim dajte mi gospodjo vaš broj telefona da ja vas nazovem. Nema problema, kaže. Okrenem broj i stvarno isti glas iz slušalice mi reče: "Gospodine, ala ste vi nepovjerljivi!" Narednog dana, nakon razgovora, ambasador mi je saopštio da nam je odobren odlazak u Kanadu uz sponzorstvo kanadske vlade. "Imate li kakvo pitanje", veli.  "Imam", kažem. "Mogu li da vas zagrlim?"

           - Kad ste došli u Kanadu?

           - U Vankuver smo stigli 17. novembra 1994. godine. Tog prvog dana, naveče, morao sam nešto da kupim, krenem u trgovinu. Otvore se vrata pred mojim prvim koracima u Kanadi, kad ono na podu leži  novčanica od 20 dolara. Dobre li države, majko mila! Sagnem se i kažem sebi:  ova je zemlja meni sudjena,  ne vraćam se i nikud ne idem dalje!

           - Ha,ha,ha. Kad je neko sretan i zvijezde su mu naklonjene. Vjerovatno se taj prvi korak i susret sa dolarima opredmetio?

           - Našu prvu kanadsku godinu proveli smo po školama, usavršavajuci engleski. Odmah potom, bez problema dobio sam posao u struci, da bismo nedugo kasnije, nas trojica kolega odlučili osnovati svoju programersku kompaniju. Započeli smo 1997. i kao dobri partneri (a naravno i programeri) trajemo do danas.  Vesna je u medjuvremenu završila školu za  medicinskog asistenta (medical office assistent) i radi u jednoj doktorskoj ordinaciji, a sin Deni je dogurao do četvrte godine fakulteta. Studira medicinske nauke. I on se bavi sportom. Već pet-šest godina trenira kik-boksing i džiju-džicu. Stali smo na svoje noge,  kupili kuću, okružili se prijateljima i zavoljeli Kanadu. Sasvim nam je dobro. Uživamo u svakom novom danu i na poslu, a i kod kuće u igri sa našim "malim" kućnim ljubimcem, francuskim mastifom. Zove se Kuper. "Mališa" ima 65 kilograma!

           - Bjež'mo opet ka tvom hobiju da nas Kuper mrsko ne pogleda. Sport u ovoj priči dodje kao društvena nadgradnja, ali nije plod slučaja?

           - Bavljenje sportom, nakon dana provedenog ispred kompjutera, za mene je odmor i relaksacija. Moja  kompanija radi najsloženije programerske  projekte i softverske aplikacije za banke, razne firme i  ustanove. Treba izdržati takav tempo i ostati vitalan i zdrav. Prvo sam sa rajom igrao fudbal, pa sam onda provodio vrijeme u teretani, a džudo mi se otkrilo nenadano. Zavolio sam taj sport i mislim da sam se pronašao u njemu. Sad u decembru polažem za zeleni pojas, preskačem narandžasti kao napredni džudista. Džudo je čudo, zahtijeva dobru kondiciju, snagu, izdržljivost, fizičku spremnost. Što je najvažnije, džudo drži ljude koji ga vole vitalnim i u poznim godinama.  Uostalom, ja sam počeo u 43-oj, a moj sansei (trener) ima 67 godina i sve vježbe i zahvate radi sa nama sa nevjerovatnom lakoćom. Za nepovjerovati! Ako ikad budem imao unuke, neću ih ništa pitati, čim navrše šest godina hvatam ih za ruku i vodim u džudo klub. Nema boljeg sporta na svijetu!

            Nema nama druge, valja u decembru zagrijavati ruke na tribinama! Navijački tim Dobojlija iz Vankuvera spreman je da proslavi Zoranovo osvajanje višeg džudo ranga.  Nismo stručnjaci za "ipon", ali znamo zavikati:  "Podapni mu kuku! Obori ga, sokole!"

 

 

 

                                                   MIRKO JELEČ
                                           E-mail: jelec@gmail.com

                                 www.tipura.com // Naše novine 2010.

 

 

 

Dodatak borilačkim vještinama Dobojlija

 

                               CRNI POJAS IZ NEW BRUNSWICKA

 

            Ovoj džudo-priči sa zapadne kanadske obale, pridružuje se i jedna sa Istoka. Stiže nam iz New Brunswick-a, iz grada Fredericton, gdje je nedavno naš mladi Dobojlija, Igor Bolesnikov, o čijem sportskom talentu su već pisale "Naše novine",  postigao još jedan uspjeh. U borilačkoj vještini taj-kvan-du (Tae Kwon Do) osvojio je crni pojas. U školi koju je u tom gradu otvorio koreanski majstor 7. dana,  S.K. Lee, održano je testiranje za visoki naslov. Video-zapis sa borilačkim umijećima upućen je u Kukkiwon, svjetsku centralu ovog sporta, gdje je nakon pregledanja i vijećanja našem mladom Dobojliji odobren crni pojas, koji je sa njegovim izvezenim imenom stigao iz Koreje.

 

          Igor Bolesnikov je trenutno na drugoj godini studija tehničkih nauka (University of New Brunswick). Dobro uči i svojoj svestranoj i radoznaloj sportskoj prirodi pridodao je još i naš i američki fudbal, a u slobodno vrijeme (samo za dobro društvo) zasvira i gitaru. Zbirka njegovih trofeja u studentskoj sobi biće sigurno još više obogaćena kada uskoro sa svojim crnim pojasom krene u nova turnirska takmičenja.