Dobojlije u dijaspori: Zorislav Piljanović (Švedska)

 

                              DISCOTEQUE 074: BOLJE BITI PIJAN, NEGO  STAR!

 

 

 

                 Nije danas lako biti mlad. Zamislite, mladima u Kanadi ne dozvoljavaju ulaz u diskoteke ako nisu napunili 19 godina, a u puritanskoj Americi moraju proslaviti 21. rodjendan. Žalobno je njihovo strpljivo čekanje u dugom redu da se ubace u nestvarni golišavi svijet poznatog kluba. Unutra nema sijedih glava. Poneka rijetka i zalutala, najčešće je sakrivena i pokrivena nekom kapom. Nije danas lako biti star. Boli sve, bole uši od muzike.

                 Prošle godine, nekako u ovo doba, prijatelj i ja, zaglavimo u diskoteci u nekom od onih "all inclusive" turističkih odredišta na Karibima. Naše supruge,umorne od kupanja i sunca, nakon večere i reda kulture, u vidu obaveznog muzičko-plesnog programa, otišle su na spavanje, davši momcima slobodno veče. Diskoteka je otvorena kad je sve ostalo bilo zatvoreno. Ritam i preglasna muzika s vrata su nas udarili u trbuh. Nismo trebali ni ulaziti da shvatimo kako dekor erotike na kvadrat, razgolićene grudi i mini suknje od jednog pedlja, što jest-jest srcu milo a oku drago, pripadaju nabildanim pratiocima i nekom drugom svijetu i vremenu, koje više nije naše. Pred nama je, medjutim, bilo "slobodno veče" i morali smo se odlučiti za pravu stvar: bolje biti pijan, nego star! Bolovao sam poslije dva dana! Od tad za mene postoji samo jedna-jedina diskoteka. Poznam joj i vlasnika. Zove se Zorislav Piljanović i živi u Švedskoj.

                          

                 -"Discoteque 074 Doboj" je postojala tamo negdje 70-tih godina, a na Facebooku "otvorila je vrata" 12. decembra 2009. godine, tačno u 19.07 sati. Tad sam pokrenuo ovaj prilično posjećeni dobojski profil, - uvodi nas u priču neumorni  DJ. - Osnovni cilj osnivanja ove grupe je bilo virtualno povezivanje Dobojlija širom svijeta. Nisam baš previše vjerovao u neki uspjeh. Postavio sam prvih nekoliko linkova, misleći da je to suluda ideja. Čuj, diskoteka na Facebooku!? Ali, što bi rekli Dalmatinci izgleda sam pogodio u sridu, svakim danom broj članova je rastao . Nezaboravni trenutci su, što bih ja rekao kad se zakuha u diskoteci , najčešće petkom naveče kad krene slanje linkova iz cijelog svijeta: Cica iz Zenice, Ifeta iz Norveške , Mirela iz Kanade , Sanja iz Danske , pa onda nastavi Dado iz Beča , Nenad i Sabahudin iz Doboja , Nedeljko iz Mölbrucka, Dinko iz Finske (trenutno u Švedskoj ), Enes iz Welsa... Neka mi oproste, ne mogu pomenuti sve, a svima nam je zajedničko i drago druženje i "preslušavanje" muzike širom planete. Često u grupi krenu komentari, koji ne moraju biti uvijek vezani uz muziku. Ja u tim trenucima običavam napisati na zidu: "Obožavam kada je GUŽVA u diskoteci !" Prostor mi ne dozvoljava da pomenem sve one koji su postavljali linkove. tj bili DJ u ovoj diskoteci, a bilo ih je mašala, što bi rekli u našim krajevima. Vjerujem i nadam se da su mnoge naše Dobojlije pronašli svoje prijatelje kroz ovu grupu i obnovili kontakt sa njima, što je izmedju ostalog uz dobru muziku bio i cilj pokretanja grupe .

                         

                  -Koliko imaš "učlanjenih"?

                  -Najveći broj članova je bio dostignut nekoliko dana prije drugog rodjendana diskoteke. Tada smo nabrojali čak 1025 članova. Trenutno grupu prati 982 posjetioca. Većinu članova čine Dobojlije, pretpostavljam oko 85 odsto, ostatak čine prijatelji članova diskoteke i moji švedski i ostali prijatelji koji nisu direktno povezani za Doboj.

Wild West - Family Piljanović: Medina, Goran, Zorislav, snaha Sabina Šišić, Zoranova supruga.

                 -Ubi nas žestoki ritam, mi se raspričali, a najosnovnije nismo rekli: ko je Zorislav Piljanović? Kaži nešto o sebi?

                 -Rodjen sam u Vukovaru, 1957. godine, ali tamo sam živio samo do svog trećeg rodjendana. Zatim roditelji sele u Brčko, gdje živim do 12. godine. Onda preseljavam u Teslić, ali samo na godinu dana, te smo se na kraju našli u Doboju . Pohadjao sam Osnovnu školu " Josip Jovanović", nakon koje odlazim u Derventu, gdje sam završio Gradjevinsku tehničku školu. Vratio sam se u Doboj nakon odsluženog vojnog roka i zaposlio se u projektnoj radnoj organizaciji "Doboj-projekt 1966".Tu radim do odlaska iz Doboja, u oktobru 1992.

                 -Neobična kombinacija: gradjevinski tehničar posvećen muzici?

                 -Ljubav prema muzici, posebno prema rock'n'roll-u vjerovatno sam naslijedio od moje tetke i ujaka, još u samim počecima dolaska rocka u bivšu nam državu. Kada sam provodio svoje raspuste u Vukovaru bio sam svjedok fanatizma koji su pravili prvi hitovi grupa kao sto su bili The Zombies, The Tremeloes, Roling Stones i drugi. Tako postadoh i ja fanatik koji je zaljubljen u tu vrstu muzike. U početku je to bilo samo slušanje i nabavljanje LP-ploča iz inostranstva, te posjećivanje koncerata. U mojim srednjoškolskim danima osniva se dobojska grupa "Attack", kojoj sam bio "menadzer". Tokom školovanja u Derventi, gdje sam živio u Djačkom domu, pokrenuta je ideja da se organizuju disco večeri u našem restoranu i tu postajem prvi puta DJ-Disco Jokey. Nakon povratka sa školovanja u Doboj, pokrećem "DISCOTEQUE 074"  u Domu na Usori, petkom i subotom. Onda, jednom godišnje, organizujem Gitarijadu sa mladim grupama iz Doboja i okoline, a na njima su nastupali mnogi, kasnije afirmisani dobojski muzičari. Poslije toga sam vršio dužnost menadžera grupe "Duga" i ugovarao svirke po okolnim mjestima. Moj veliki interes za muziku ostavio je svog traga kod mladjeg sina Gorana, koji trenutno uplovljava u Švedske DJ vode pod imenom DJ GOGA BONITO.

Piljanovici.jpg

                   

                  U kasnim sedamdesetim dobivam poziv iz Muzičke omladine da im se priključim, te sam bio član Predsjedništva a kasnije i predsjednik te organizacije . Iz naše aktivnosti  posebno izdvajam održavanje tradicionalnog festivala "Prvi glas Doboja", kao i organizovanje raznih drugih koncerata od kojih su najzapaženija bila dva gostovanja grupe "Leb i Sol" iz Skopja, tada jedne od vrhunskih grupa u bivšoj nam zemlji. Kasnije Muzička omladina dobiva prostor u naselju Stadion iza Žoržovog kafića, gdje smo uredili prostor za diskoteku i manje koncerte. Bio sam poslije izabran za sekretara Muzičke omladine BiH, gdje učestvujem u organizaciji našeg susreta u Neumu svake godine.

                 -Gdje danas živiš, čime se baviš?

                 -25. januara 1993. dolazim u Švedsku sa kompletnom familijom, suprugom Medinom i sinovima Zoranom i Goranom. Poslije godinu dana boravka po raznim prihvatilištima dobijamo stalnu boravišnu dozvolu, te se nastanjujemo u mjestu Falkenberg, koje se nalazi na zapadnoj obali Švedske, stotinjak kilometara južno od Gothenburgh-a. Falkenberg je jako lijepo i živopisno mjesto sa razvijenim turizmom za vrijeme kratkog švedskog ljeta, ali tokom čitave godine razvijen je ribolovni turizam. Pecaroši mogu pronaći ponešto za sebe na ovoj stranici http://www.falkenberg.se/  Zapošljavam se 1999. u firmi Kredensa AB, što je u stvari jedan franchise Mc Donalds restorana  i tu radim evo već 12 godina. U slobodno vrijeme, osim interesa za muziku i film, posvećen sam mojim hobijima: filateliji i numizmatici. Sakupljam poštanske markice, novčanice i kovanice iz bivše Jugoslavije i zemalja koje su nastale poslije njenog raspada. Pošto je to dosta zahtjevan i skup hobi, samofinansiram ga sa aukcijama na internetu po sistemu nesto prodaj pa kupi ono što ti treba za kolekciju. U vezi sa mojim hobijem moglo bi se reći da puno visim na Internetu i na Facebook-u, od čega ponekad stvarno ima i koristi. Tako sam jedno veče stupio u kontakt sa Bajom, Ibrahimom Dzafićem - Bajom, te podjosmo sa pričom oko Susreta Dobojlija u Skandinaviji. Pošto se oni nisu održavali nekoliko godina nakon što je glavni organizator Mensur Zahirović preminuo, dogovorili smo se da obnovimo susrete i nastavimo tradiciju. Tako sam, uz našeg "generala" (kako ga mi zovemo ) Fikreta Jacu Jašarevića, uključen i u organizaciju Susreta Dobojlija u Skandinaviji, gdje sam kao DJ i zabavljao našu raju prošle godine.

                  

                  -Ima te svuda na Facebook-u gdje se pominje Doboj (Dobojlije u Skandinaviji, Susreti Dobojlija, Discoteque 074, Videoteka film Doboj). Jesi li isključivo u tom virtualnom svijetu ili posjećujes Doboj i zaprave?

                  -Doboj posjećujem svake godine kada sam na godišnjem odmoru. Zavisno od mogućnosti ostajem nekad duže, nekad kraće . Povratio sam u vlasništvo stan u kojem smo  ranije živjeli u Ulici Džemala Bijedića, tako da nemam problema sa smještajem. Supruga Medina je rodjena Dobojka i još uvijek ima svoje najbliže tamo, tako da uvijek obidjemo familiju i prijatelje i pokušavamo da budemo i na Susretu generacije. Ovaj posljednji smo na žalost propustili. Uvijek je prijatno pročavrljati sa starim prijateljima i poznanicima koji se okupljaju najviše u kafiću "Cuba", ali ne propuštam ni jutarnju kaficu u "Konzumu" .

                 - Hajde da još jednom zajedno navratimo u tvoju diskoteku na Internetu. Na ovoj adresi http://www.facebook.com/groups/232144880548/10150612539235549/  muzika "roka" do temelja, čuje se čak do Kanade! Kakva su vam "pravila igre"?

                 -Pravila igre su nam jako jednostavna: Grupa je otvorena za sve koji žele biti članovi. Svi članovi imaju mogućnost postavljati linkove i pisati komentare, ako time ne povredjuju druge članove diskoteke. Imamo čak i "upravni" tim. Ja sam kao osnivac Big Boss (ha,ha,ha), a vice-bossovi su prvi aktivni članovi sa najvećim zaslugama za razvoj diskoteke: Ismeta Cica Šaran (Zenica, BIH) , Ifeta Husejnova ( Bergen, Norveška), Mirela Ihrig (Seattle, Washington) i Damir Mulaomerović (Beč, Austrija). Naše "samoupravljanje" čini još i oko 15-tak administratora grupe.

                  -Omladino, svaka vam čast! Diskoteka, pored imena, uspješno čuva emotivne veze sa Dobojem!

                  -Nadam se da budimo samo najljepše emocije i divna sjećanja kada se objave linkovi starih dobojskih bendova ili noviji spotovi naših Dobojlija koji se bave muzikom širom svijeta. Presretni smo da možemo, recimo, podijeliti sa svima Rebin (Slavko Rebić) snimak sa njegovog jam session-a, linkove sa Samirom Zilkićem - Zilkom, spotove sa najnovijim radovima iz muzičke radionice Roberta-Bobe Pintera ili snimke Dražena Babića - Arčija sa njegovim sadašnjim bendom. Pratimo i radujemo se svakom napretku muzičke scene u Doboju, posebno Igora Vukojevića i grupe "Korak". Nit povezanosti sa Dobojem je naša odrednica i vječna konstanta. Ova diskoteka je nekad postojala u Doboju, sad je u nebeskim visinama, koje okružuju cijelu planetu i povezuju nekadašnje i sadašnje. Posjetioci ne moraju sakrivati i pokrivati sijede glave. Svi su dobrodošli!

 

 

                                                  MIRKO JELEČ
                                     E-mail: mirko.jelec@gmail.com

                                  www.tipura.com // Naše novine 2012.